Podaci DZS

Velikim kruzerima na Jadran došlo više od 35 tisuća putnika, najviše u Dubrovnik

07.09.2021.
u 15:24

Jedanaest velikih stranih brodova-kruzera u sedam mjeseci ove godine po hrvatskom su Jadranu obavili 49 kružnih putovanja, 16 više nego u istom razdoblju 2020., a njima je u Hrvatsku došlo nešto više od 35 tisuća putnika, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Stranih kruzera je po Jadranu plovilo ove godine četiri više nego ih je bilo u sedam mjeseci 2020., kada je kruzing industrija zbog pandemije gotovo ‘zamrla’ pa tako i na hrvatskom Jadranu. Tada su uvedena mnoga ograničenja i stroge epidemiološke mjere koje su ograničavale broj putnika na tim brodovima, a ni sada, kada ponovo plove svijetom, još ne mogu puniti stopostotni kapacitet broda, iako u toj industriji kažu da potražnja i prodaja rastu.

Od 49 kružnih putovanja stranim brodovima po Jadranu u sedam mjeseci ove godine sva su ostvarena samo u lipnju i srpnju, odnosno 15 u lipnju i 34 u srpnju, dok ih u mjesecima prije toga ove godine nije bilo.

Za razliku od prijašnjih godina, prije pandemije, kada su kruzeri na Jadran stizali pod zastavama i gotovo 20 zemalja iz svijeta, ove su godine u sedam mjeseci bili pod zastavama samo sedam zemalja, i to najviše Paname, čiji su kruzeri ostvarili i najviše kružnih putovanja, 26.

Sedam takvih putovanja bilo je brodovima pod zastavom Belgije, po četiri iz Francuske i Grčke, po tri iz Norveške i s Malte, te dva pod zastavom Bahama.

Na Jadranu najviše je od ukupnih kružnih putovanja stranih brodova, 35, i ove godine u sedam mjeseci ostvareno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koju sa 13 tih putovanja slijedi Splitsko-dalmatinska županija, dok ih je Primorsko-goranskoj bilo jedno.

Luka Dubrovnik bila je najposjećenija sa 40 posjeta stranih kruzera, zatim Luka Split sa 25 posjeta, Korčula sa 17, Hvar sa 15 posjeta i Šibenik sa 13 posjeta tih brodova.

Iako je ove godine došlo do nešto većeg povratka i porasta kružnih putovanja u odnosu na 2020., još ih je znatno manje nego u 2019., odnosno u sedam mjeseci ove godine putovanja stranih brodova za kružna putovanja bilo je gotovo 87 posto manje nego u istim mjesecima 2019., a putnika 94 posto manje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije