Vjekoslav Bevanda

Velikih investicija u BiH nema, statistika je jasna

Vjekoslav Bevanda
27.09.2017.
u 09:33

Ministar financija i trezora BiH i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda govoreći za N1 o izradi proračuna kaže kako nema suglasnosti.

"S jedne strane zahtjeve imamo s državne razine za povećanje državnog proračuna, a s druge strane realitet entiteta. Zakon o financiranju nama nalaže i određuje da bez obzira na sve moramo raditi proračune. Trenutna situacija je da su proračunski zahtjevi veći za 300 milijuna od prošlogodišnjeg. Ako se ne donese proračun to će značiti da od 1. travnja ne možemo financirati ništa osim tekućih obveza. To znači da nećemo moći financirati ni kapitalne investicije. Imali smo razdoblje 2011./12. gdje smo imali 11 mjeseci gosdpodarskog financiranja, a ja znam što to znači", rekao je Bevanda za N1.

MMF je u stanju mirovanja, trošarine nisu usvojene.

"U stanju je mirovanja isključivo zbog neispunjenja uvjeta koje smo potpisali u pismu namjere. Temeljna dva uvjeta, a to su Zakon o trošarinama i Zakon o osiguranje depozita nisu ispunjena. Za dio kredita se plaća i kamata. Investicije, prije svega Koridor Vc i autoceste, su u zastoju, kao i zakon o osiguranju depozita", izjavio je Bevanda.

On je naglasio da statistika jasno pokazuje da velikih investicija u BiH nema bez obzira na svakodnevne priče o investitorima.

"Dolazak jedne velike svjetske tvrtke mnogo bi značio. Kada dođe jedna, za njima idu drugi", smatra Bevanda.

Ministar financija BiH je kazao da je isplata klirinškog duga pozitivan primjer.

"Ja sam s malim timom u Ministarstvu financija radio od početka do kraja taj posao. Tehnički smo savršeno uradili, jedina smo zemlja koja je naplatila u potpunosti dug. To je primjer kako se funkcionira s entitetskim vlastima. Ali kada smo završili posao, svi su se počeli hvaliti", istaknuo je Bevanda.

Kaže da je novac na raspolaganju, a da je 58% otišlo FBiH, 28% Republici Srpskoj, 3% Brčko Distriktu i 10% državnoj razini. 

"12,5 milijuna dolara s državne razine ide u kapitalne investicije, odnosno u financiranje kupovine objekata da bi se riješili troškova zakupa.", tvrdi ministar. 

Bevanda kaže kako su trošarine osiguranje kreditorima koji su ocijenili da JP za ceste i autoceste nisu kreditno sposobna, pa se traži stalni priliv sredstava za otplatu kredita kojima će se graditi Koridor Vc.

Bevanda je prokomentirao i aferu "prisluškivanje".

"Ne bih rekao afera. Ovo je preozbiljna tema, a ja nisam ni čovjek ni javna osoba koja uzima za pravo da plasira dezinformacija i stvara konfuziju i sluđenost kod naroda. Zatražio sam zasjedanje Obavještajnog odbora, koje je savjetodavno tijelo, i postavio pitanja koja me zanimaju jer su se izjave ministara mijenjale iz sata u sat, a tu su i medijski natpisi. Zanimalo me djeluje li OSA u skladu sa Zakonom, koje su informacije koje su izlazile iz OSA-e, jer nisam imao informacije o tome, a član sam Obavještajnog odbora. Povjerenstvo za nadzor OSA-e je nekomplektno, a jedina je nadležna za kontrolu rada OSA-e. Probleme treba rješavati u skladu sa zakonom, a nadam se i da će Povjerenstvo za nadzor profunkcionirati. OSA treba biti organ koji radi u cjelosti i biti izvan svih političkih pritisaka i utjecaja. Treba uraditi sve da OSA bude upravo takva i u nadi sam da će tako i biti."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?