Vlč. mr. Pavao Crnjac

ODLAZAK POZNATOG SVEĆENIKA IZ UZDOLA! "Za ocem je tragao 70 godina..."

vlč pavao crnjac
Autori: IKA, Vecernji.ba
05.12.2020.
u 08:15

Vlč. mr. Pavao Crnjac, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, rektor kapele Corpus Domini u Zagrebu preminuo je u petak 4. prosinca u KB Dubrava u 79. godini života i 51. godini svećeništva, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Rođen je 11. listopada 1942. godine u mjestu Donja Vast (BiH) u Župi sv. Ivana Krstitelja u Uzdolu. Nakon srednjoškolskog obrazovanja stupio je 1965. godine u Bogoslovno sjemenište u Rijeci kod salezijanaca. Dvogodišnji studij filozofije pohađao na Papinskom učilištu u Rimu gdje je diplomirao filozofiju 1967. godine. Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1986. godine te završio studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Red đakonata primio je 15. ožujka 1970. godine, a iste godine, 28. lipnja primio je red prezbiterata po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića.

Kao svećenik službovao je u sljedećim župama: Navještenja B. D. Marije u Velikoj Gorici i Tijela Kristova u Zagrebu-Sopot. U Zagrebačku nadbiskupiju inkardiniran je 5. svibnja 1994. godine.

Kao profesor filozofije i logike od 1993. do 2001. godine djeluje u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu.
Dekretom NDS-a od 3. svibnja 1996. godine imenovan je upraviteljem (rektorom) kapele Corpus Domini u Zagrebu i tu je službu obnašao sve do smrti.

Predavao je filozofiju i sociologiju u Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji u Rijeci čiji je bio ravnatelj jedno vrijeme. Predavao je Masovne medije u pastoralu na Višoj bogoslovnoj školi u Rijeci. Pokrenuo je, uređivao i pisao za mnoge časopise iz područja pastorala: Salezijanski vjesnik, Don Bosco danas, Kateheza, Katehetski zbornik.

Objavio je više znanstvenih radova u različitoj stručnoj literaturi (Spectrum, Katehetski leksikon, Filozofska istraživanja, Katehetski zbornik, Veritas, Zaprešićki zbornik…). Preveo je više knjiga s talijanskog i njemačkog jezika. Napravio je nekoliko dokumentarnih filmova.

Sprovodni obredi i misa zadušnica bit će u utorak 8. prosinca ove godine.

Duži niz godina vlč. Pavao Crnjac bavio se istraživanjem srednjovjekovne povijesti ramskog kraja iz kojega je rodom, ali i razdoblja Drugoga svjetskog rata. Na to su ga potaknuli obiteljski razlozi. Naime, njegov je otac Stipan poginuo u Drugome svjetskom ratu, a dugo vremena Pavo nije znao ni gdje ni kako. Njegov ujak Ivo Papak sa šest je godina otišao s djecom iz Rame na prehranu u Zagreb, nije se vratio, nestao je. Kako se Pavo počeo zanimati za sudbinu ove dvojice ljudi, postupno su se počele povezivati i sudbine mnogih drugih ljudi iz tog vremena, koje su bile tragične, možda još tragičnije! Snimio je i dokumentarni film pod nazivom: U potrazi za očevim grobom. Don Pavao Crnjac rodio se nekoliko mjeseci prije nego što će mu otac poginuti na Istočnom bojištu kao pripadnik Lakog prevoznog zdruga Hrvatske legije tijekom sovjetske operacije 'Mali Saturn'. O svemu tomu Crnjac je imao vrlo malo saznanja i tijekom svog života pokušavao je saznati kakva mu je zapravo bila sudbina. Njegova potraga završila se nakon desetljeća istraživanja 2012. godine putom u Rusiju, gdje je našao masovnu grobnicu u kojoj su zajedno pokopani talijanski i hrvatski vojnici.

Vlč. Pavao Crnjac skoro cijeli svoj život tragao je za ocem stradalim u operaciji "Mali Saturn"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?