Mladen Ivanić

Veliki se tuku oko nas, priče o reviziji Daytona su besmislene

Mladen Ivanić
05.08.2017.
u 19:00

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ne vjeruje da će Bosna i Hercegovina uskoro ući u NATO, niti da će biti promjena Daytonskog sporazuma, a geopolitičke poruke i nagoveštaje da budući procesi u regiji idu u tom pravcu smatra političkim provokacijama određenih centara moći i lobistickih grupa. 

"U BiH nema konsenzusa o ulasku u NATO. Ali, ima u Republici Srpskoj. Dok god je Srbija neutralna, srpski političari u BIH zastupat će taj stav i teško će se naći neki koji će glasovati za ulazak u NATO...Sve dok Srbija nije u NATO", kaže Ivanić, javlja Tanjug. On smatra da je besmislena ocjena Instituta IFIMES iz Ljubljane, koji posjetu Zorana Zaeva Sarajevu vidi kao zajednički ubrzani put BiH i Makedonija za ulazak u NATO i EU i kao svojevrsni signal Aleksandru Vučiću da se priključi i podrži Zajeva i Makedoniju. 

"Bio sam prisutan na sastanku s gospodinom Zajevim i nije bilo riječi o NATO. Govorili smo o međusobnim odnosima, o potrebi da se otvori izravna zrakoplovna linija Sarajevo - Skoplje, o potrebi da se poveća ekonomska razmena. O NATO, ne", jasan je Ivanić. Misli i da je priča o članstvu BIH u NATO "generalno napuhana".

"Rano je o tome govoriti. BIH još nije dobila ni aktivirani akcijski plan za članstvo - MAP, a Makedonija ga ima već, čini mi se 12 godina, a još uvijek nije član. Dakle o tome - kada će se, hoće li se - odlučivat će generacije političara koje sada uopće nisu prisutne", kaže Ivanić, ali naglašava da u BIH postoji suglasnost o potrebi reforme oružanih snaga. Podsjeća da je njegov prethodnik, koji je bio iz Dodikove stranke potpisao zahtjev za aktiviranje MAP-a, ali je jedan od uvjeta za to bio i knjiženje vojne imovine u korist institucija BIH, s čim se ne slažu u Republici Srpskoj. 

"To je apsurdan uvjet koji je nastao kao rezultat unutarnjopolitičke bitke, odnosno inzistiranja Bošnjaka, a NATO ga je u takvim okolnostima stavio kao uvjet", kaže Ivanić. On precizira da u BiH postoji 57 tzv. vojnih perspektivnih lokacija. Od toga su 19 u Republici Srpskoj koja se protivi da one budu uknjižene kao imovina BIH, pa će to, navodi, biti predmet odlučivanja na sudu. 

"Zato mislim da priča o članstvu BIH u NATO nije realna barem jedno 10-12 godina“, ocjenjuje i kaže da su mu zato smiješne "analize koje se izvlače iz konteksta posjete jednog premijera drugoj zemlji", kaže Ivanić. 

Vraćajući se na pitanje otkud u posljednje vrijeme spekulacije - poput navodnih informacija IFIMES-a iz Bruxeless i Washingtona da se priprema, a sve "zbog ruskog utjecaja na Srbiju", „moduliranje Daytonskog sporazuma, odnosno ukidanje paralelnih specijalnih veza država potpisnica tog dokumenta", ili pisanje Wall Street Journala da bi srpska vlada mogla, uz rusku podršku, "anektirati dijelove Bosne naseljene Srbima" - Ivanić ocijenjuje da su to besmislene teze, naručene i plaćene od lobostičkih grupa. 

„Kada bi se otvorilo pitanje velike revizije Daytona, automatski bi se na stolu našle tri koncepcije. U Sarajevu - sigurno BIH bez entiteta, u Banja Luci neovisna Republika Srpska, u Mostaru, vjerojatno, osnivanje trećeg entiteta“, kaže Ivanić, uvjeren da je dogovor te vrste nemoguće nametnuti, jer nema niti jedinstva na međunarodnoj sceni “Daytonski sporazum je funksionirao jer su iza njega stali čvrsto i SAD i EU i Rusija: Bez tog jedinstva nema promjene Daytonskog sporazuma, i sudioniciu koji bi ga potpisali ne bi bili isti". 

Prema njegovim riječima, svi dosadašnji pokušaji revizije "Daytona" su propali i ozbiljne zemlje znaju da od toga nema ništa. "Zbog toga mislim da je pothranjivanje te ideje, davanje lažne nade, koja se daje posebno nekim političkim strukturama u Sarajevu. Ovo što sad imamo je okvir u kome se mi možemo kretati u narednih 15 - 20 godina", kaže Ivanić. 

Ivanić ističe kako je evidentno da je Balkan postao predmet sukobljavanja i političke borbe, pre svega SAD i Rusije, te da je tu i Europska unija koja ima svoj interes, i ističe da mu nije baš drago što se "veliki tuku" oko nas. "Jer, kad se veliki tuku oko nas, onda mi mali možemo imati ozbiljne probleme", kaže Ivanić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije