Jednaki simptomi svugdje

Velike razlike u temperaturi ostavile trag, povećan broj pacijenata s virozom

02.10.2016.
u 08:00

Razlika između jutarnje i dnevne temperature iznosi više od 15 stupnjeva, što narušava imuni sustav. Broj pacijenata u domovima zdravlja diljem BiH koji se žale na iste simptome je povećan, ali u nekima je u normalnim granicama.

Prehlada, temperatura...

Kako je rekao Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja SŽ, broj pacijenata koji imaju viroze povećan je i u školskom i obiteljskom odjelu.

- Pacijenti se žale na prehladu, malaksalost i povišenu temperaturu, a netko ima i probavnih problema i dijareju. Bitno je obući se prikladno i ojačati imunitet, kazao je Šarkić za Klix. U domovima zdravlja Tuzla i Mostar također se pacijenti žale na iste simptome. - Ima slučajeva viroze, ali očekivanih za ovo doba godine. Broj pacijenata nije povećan drastično, kazao je Adis Nišić, glasnogovornik JU Dom zdravlja Tuzla. U Banjoj Luci također nisu zabilježena povećanja broja pacijenata. Pacijenti se žale i na glavobolje i razdražljivost, što su normalni simptomi pri ovakvim promjenama vremena.

Savjeti liječnika

Liječnici savjetuju da se imunitet ojača unošenjem svježeg voća i povrća koje je bogatom vitaminom C jer je on najbolje sredstvo za jačanje imuniteta. Također, preporučuju uzimanje meda koji slovi kao jedan od najzdravijih lijekova za sve vrste bolesti. Preporučuje se također i boravak na svježem zraku, zračenje prostorija te pojačane higijenske mjere (češće pranje ruku, higijena prostorija i sl.), kao i češće unošenje tekućine. Pacijentima koji boluju od kroničnih oboljenja savjetuje se da koriste redovito propisanu terapiju. Također, savjetuju i kako se treba oblačiti slojevito s obzirom na to da su ujutro temperature vrlo niske (čak oko tri stupnja), a dnevne visoke (21 stupanj). Kada je riječ o razlikama u temperaturi, prema najavama federalnoga meteorologa, kraća nestabilnost očekuje se u idućih nekoliko dana, točnije od 6. do 8. listopada, a nakon toga slijedi stabilnije razdoblje.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?