Bh. građani najviše novca izdvajaju za hranu

Velika pakiranja hrane jamče nižu cijenu, ali nije ih uvijek najisplativije kupovati

10.12.2020.
u 19:00

Promjena određenih životnih navika može dovesti do značajnijih ušteda, a svaki novčić koji uštedite stvara osjećaj kao da ste ga ponovno zaradili. Iako smo u vremenu u kojem nemamo baš puno prostora za štednju, ona ipak nije nepoznat pojam, piše Večernji list BiH. 

Racionalno kupovati

Dok dio građana kojima su mjesečni prihodi viši od prosječne plaće uspije koji novčić ostaviti sa strane, drugi dio njih kojima su mjesečni prihodi u visini prosječne plaće ili niži jedva uspiju sastaviti kraj s krajem. Promatrajući posljednje podatke o prosječnoj plaći i potrošačkoj košarici vidljivo je da je gotovo cijelu prosječnu plaću potrebno izdvojiti samo za hranu, točnije oko 890 KM, a prema posljednjim podacima, to je čak 46,2% od ukupne potrošačke košarice za studeni ove godine. Upravo zbog velike potrošnje na prehranu donosimo neke savjete stručnjaka kako racionalno kupovati, ali i na što sve treba obratiti pozornost. - Velika pakiranja jamče manju cijenu proizvoda, no nije ih uvijek pametno kupovati. To je isplativo obiteljima koje imaju više članova, dok oni koji nemaju kupnjom velikih pakiranja proizvoda ne samo da neće uštedjeti nego će izgubiti novac - ističu stručnjaci, navodeći neke od namirnica koje nije isplativo kupovati naveliko. - Ako nemate veliku obitelj ili ne pravite blagdanske kolače, nema potrebe kupovati školjku od 30 komada jaja. Inače, jaja imaju rok trajanja dva tjedna pa se lako može dogoditi da ostanu neiskorištena. Treba biti na oprezu, kažu, i pri kupnji umaka. - Iako je isplativije kupovati veće pakiranje kečapa ili majoneze, valja imati na umu da se tim proizvodima rok trajanja smanjuje nakon otvaranja pakiranja, a teško ih je potrošiti u kraćem roku. Kako je ulje jedan od najčešće korištenih proizvoda u kuhinji, većina bh. građana kupuje ga u velikim pakiranjima. No, ni tu se ne treba “zalijetati”. Ulje, prema riječima stručnjaka, postane kvarljivo već od tri do šest mjeseci nakon otvaranja. I rokovi su nešto na što treba obratiti pozornost.

Riba, meso...

Postoji mnogo namirnica čijeg se roka treba strogo pridržavati, kao i onih koje se mogu jesti nakon isteka navedenog roka trajanja, samo je potrebno razumjeti što je točno naznačeno na ambalaži. Tako je na pakiranjima naznačeno “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”, uz navedeni datum i godinu. Inače, svježe meso, riba, mliječni proizvodi, za razliku od ostalih namirnica, imaju kraći rok trajanja te spadaju u prvu kategoriju najkvarljivije hrane i na njihovu pakiranju stoji “upotrijebiti do” uz navedeni datum i godinu, čega se treba pridržavati. Keksi i tjestenine spadaju u drugu kategoriju te na njihovu pakiranju stoji “najbolje upotrijebiti do”, a rok je od tri do 18 mjeseci. U trećoj kategoriji je konzervirana hrana na kojoj stoji “najbolje upotrijebiti do kraja”, uz navedeni mjesec i godinu, a, prema riječima stručnjaka, jestiva je i godinu dana nakon isteka roka ako nije otvorena. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije