DVIJE TREĆINE

Velika korupcija u bh. zdravstvu, plan borbe i ne postoji

Operacija
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
25.03.2014.
u 11:32

Institucije nisu u proteklih šest mjeseci uradile gotovo ništa da bi tu percepciju korupcije kod građana smanjili

Iako većina građana BiH zdravstvo smatra jednom od najkorumpiranijih oblasti u državi, niti jedna institucija javnog zdravstva još nije provela sustavne mjere za borbu protiv korupcije.

Prezentirajući izvješće o napretku u donošenju i provedbi antikorupcijskih mjera u nekoliko institucija javnog zdravstva u županijama Federacije BiH i Republici Srpskoj, predstavnici Centra civilnih inicijativa (CCI) istaknuli su da su istraživanja koja su provedena prošle godine na području Sarajevske, Tuzlanske i Hercegovačko-neretvanske županije i Republike Srpske pokazala da oko dvije trećine građana smatra da je zdravstvo, osim policije i obrazovanja, oblast društvenog života u kojem ima najviše korupcije u BiH.

Percepcija korupcije

- Institucije nisu u proteklih šest mjeseci uradile gotovo ništa da bi tu percepciju korupcije kod građana smanjili. Ono što su mogli uraditi, a nisu, da ponude građanima komunikacijske kanale da javno objave pritužbe koje dobivaju na temelju svoga rada, da bi se približile korisnicima, odnosno građanima, a nisu proveli ni vlastita istraživanja da bi analizirali stanje korupcije u svojim institucijama - kazao je Siniša Bencun iz CCI-ja, napominjući da niti jedna institucija nije u potpunosti razvila i usvojila sveobuhvatni plan za preventivno djelovanje protiv korupcije.

Očito je, dakle, da odgovorni u sustavu zdravstva u oba entiteta ne smatraju prioritetnim borbu protiv korupcije “u vlastitim redovima”. Zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Dragan Slipac kazao je da su sve institucije na svim razinama bile dužne izraditi akcijske planove integriteta do svibnja 2013. godine. Cilj izrade planova integriteta je osigurati da institucije na entitetskim i državnim razinama imaju sličnu kapacitiranost da bi se omogućila suradnja tih institucija, da se obrazlože metodološki pristupi i daju smjernice za korištenje instrumenata prilikom samoprocjene te da se utvrdi realno stanje.

Nemoguća misija

- Mi nemamo velikih mogućnosti, ali dajemo smjernice kako treba izgledati plan integriteta. APIK ima isključivo preventivni karakter. Mi nemamo represivne mjerodavnosti, napomenuo je Slipac dodavši kako će učinci antikorupcijskih mjera biti vrlo ograničeni ako nema dovoljno iskrenosti i posvećenosti kod odgovornih u institucijama koje bi trebale provoditi te mjere.

Borba protiv korupcije u zdravstvu bit će nemoguća misija sve dok oni koji upravljaju javnim zdravstvom ne promijene ovakav stav prema problemu.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Izdajnik
Izdajnik
19:27 25.03.2014.

Ha ha pa korupcija vlada u sbk recimo ministar ima apoteku i kucu na moru vikendice a poslije rata bio izbjeglica..provizijj u djep i uzivaj a zakon ionako ga nema..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?