pozdravili odluku

Veleposlanstvo SAD-a u BiH o presudi Stanišiću i Simatoviću: 'Ovo je ključan korak ka odgovaranju pojedinaca'

Veleposlanstvo SAD-a
31.05.2023.
u 18:09

Velepolanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozdravilo je današnju odluku Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u predmetu Jovica Stanišić i Franko Simatović.

- Pozdravljamo današnju odluku Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (Mehanizam) u predmetu Jovica Stanišić i Franko Simatović. Ovo je ključan korak ka odgovaranju pojedinaca koji su odgovorni za goleme patnje naroda Bosne i Hercegovine. Nadamo se da žrtvama i njihovim obiteljima može pružiti neki osjećaj pravde", navode iz Veleposlanstva na Twitteru.

Jovica Stanišić i Franko Simatović, bivši rukovoditelji Službe državne sigurnosti (SDB) Srbije, proglašeni su krivim za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, konkretnije u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu, te odgovornim za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) kao i za ubojstvo počinjeno u na jednom lokalitetu u Hrvatskoj u lipnju 1992, te osuđeni na po 15 godina zatvora.

Radi se o konačnoj presudi koju je Jovici Stanišiću, bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije, i Franku Simatoviću, bivšem komandantu Jedinice za specijalne operacije (JSO), nakon obnovljenog postupka, izrekao Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS).

Žalbeno vijeće je, istovremeno, zaključilo kako su Stanišić i Simatović odgovorni za udruženi zločinački poduhvat (UZP) s ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva iz velikih dijelova Hrvatske i tijekom rata u BiH (1992-1995.) i to putem počinjenja ubojstava, deportacije i nehumanih djela, odnosno  prisilnog premještanja i progona.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije