Veliko priznanje

Večernjakov urednik Stipe Puđa dobitnik nagrade grada Frankfurta

15.12.2017.
u 07:00

Gradonačelnik Frankfurta Peter Feldmann uručio je sinoć, u povijesnoj dvorani Frankfurter Paulskirche, nagrade grada Frankfurta zaslužnim građanima stranog podrijetla.

Na prijedlog Vijeća stranaca grada Frankfurta i Gradskog ureda za strance, nagrade grada Frankfurta ove je godine dobilo 37 građana pripadnika 26 od ukupno 212 nacija koji žive i rade u Frankfurtu.

Hrvatska zajednica, koja je sa 17 tisuća Hrvata druga po brojnosti zajednica građana stranog podrijetla u 750 tisuća velikom Frankfurtu, ove godine ima dvoje dobitnika.

Za izuzetan doprinos na području javnog djelovanja nagrađen je novinar i urednik Večernjeg lista Stipe Puđa, dok je nagradu za izuzetan doprinos u sektoru obrazovanja nagrađena Ljiljana Šiletić. Dodjeljivanju nagrada nazočilo je pet stotina uzvanika, brojni predstavnici diplomatsko-konzularnog zbora grada Frankfurta među kojima je bio i generalni konzul RH u Frankfurtu Vladimir Duvnjak.

Nacionalni gradski projekt nagrađivanja građana stranog podrijetla, koji je podržan od kancelarke Angele Merkel, prvi put je u Frankfurtu proveden prošle godine kada je nagradu grada Frankfurta za izuzetan doprinos za područje znanosti dobio hrvatski znanstvenik dr. Ivan Đikić.

-Izuzetno sam ponosan da sam jedan od dobitnika ove vrijedne nagrade (Nagrade grada Frankfurta). Posebno mi je drago da sam tu nagradu, u krugu svoje obitelji i prijatelja, primio u povijesnoj dvorani Frankfurter Paulskirche, rodnom mjestu njemačke demokracije gdje je (1948. godine) održano prvo zasjedanje demokratski izabranog njemačkog parlamenta.

Držim da i sam odabir mjesta uručenja nagrade dodatno uvećava njenu važnost i vrijednost. Zahvaljujem Gradu Frankfurtu i predlagateljima koji su prepoznali moj rad ne samo kao novinara već i idejnog tvorca Večernjakove domovnice, izbora najpopularnijih Hrvata u Njemačkoj i iseljeništvu koji povezuje ne samo našu domovinu i iseljeništvo već i nas Hrvate s Nijemcima i drugim ljudima na izgradnji boljeg i pravednijeg društva rekao je Stipe Puđa.

- Nagrada mi je poticaj za daljnji rad. Imam školu njemačkog jezik za strance. Radi se prvenstveno o mladim ljudima koji dolaze u Njemačku da bi učili njemački da bi mogli ovdje upisati fakultete. Dolaze nam iz svih dijelova svijeta - rekla je Ljiljana Šiletić, dobitnica nagrade u sektoru obrazovanja.

-Frankfurt je grad različitih kultura, grad koji prepoznaje vrijednosti, značenja i bogatstvo ljudi različitih nacija koji u njemu žive. Izuzetno mi je drago da su prepoznali rad Stipe Puđe.

Entuzijazam, energija i volja koje sam vidio kod Stipe Puđe i kad sam bio na dodjeli nagrade Večernjakova domovnica u Bad Homburgu su me oduševile. On je inicijator tog vrijednog projekta kroz koji Večernji list uspijeva pokazati Hrvatskoj i Njemačkoj bogatstvo koje nudi hrvatsko iseljeništvo. Kao prošlogodišnji dobitnik nagrade grada Frankfurta, čijoj dodjeli nažalost nisam mogao nazočiti, ponosan sam što sam večeras tu na dodjeli nagrade Stipi Puđi - istaknuo je dr. Ivan Đikić, poznati hrvatski znanstvenik.

- Ova nagrada veliko je priznanje za Večernji list koji već godinama promovira najbolje od Hrvata koji žive izvan domovine. Stipe Puđa svojim radom i promocijom Hrvata u Njemačkoj zadužio je tamošnju mnogobrojnu hrvatsku zajednicu ali i Njemačku radeći na integraciji Hrvata u tamošnje društvo - rekao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije