Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

'Večeri romske kulture, tradicije i jezika' sutra u Bijeljini

04. studenoga 2019. u 14:27 0 komentara 30 prikaza
Romi

Međunarodni dan romskog jezika bit će obilježen u Bijeljini 5. studenoga prigodnim programom "Večeri romske kulture, tradicije i jezika".

Događaj organiziraju UG "Otaharin" uz podršku Češke razvojne agencije i CARE International Balkans.

- Iako su Romi najbrojnija nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini, kultura, tradicija i jezik Roma su izloženi stalnom nestajanju. S obzirom na to da je romska zajednica u Bijeljini jedna od rijetkih koja je očuvala romski jezik odlučili smo da ih u očuvanju jezika, kulture i tradicije podržimo - priopćeno je iz UG "Otaharin".

Smatrajući da je jedan od važnih segmenata života i povijesti Grada Bijeljine i život, kultura i tradicija bijeljinske romske zajednice te da je to zajedničko bogatstvo svih građana Bijeljine, iz UG "Otaharin" navode da su tom kampanjom inicirali aktivnosti koje će doprinijeti da kulturna baština Roma bude popularizirana i sačuvana za sljedeće generacije.

- Takođe popularizacijom kulture i tradicije Roma obogaćuje se kulturna ponuda Grada Bijeljina i doprinosi ugledu grada kao multikulturne sredine koja njeguje bogatstvo različitosti i suprotstavljamo se predrasudama i stereotipima o Romima i Romkinjama i njihovoj kulturi i tradiciji – navodi se u priopćenju.

U sklopu "Večeri romske kulture, tradicije i jezika" bit će predstavljeni svi bitni elementi romske kulture i tradicije, povijesti romskog jezika, ali i bogatsvo romskog glazbenog naslijeđa kroz izvedbe priznatog glazbenika Dušana Sekulića i njegovih suradnika.

Sve to održava se s ciljem aktivnog zagovaranja i promocije očuvanja romske kulture, tradicije i jezika na području Grada Bijeljine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.