promocija Teuta vina Vinarije Čitluk

Večer vina, delicija i ugodnog življenja

18.11.2017.
u 09:00

Restaurant & Wine Bar Regina Međugorje bio je domaćin nezaboravnoj prezentaciji i promociji Teuta vina Vinarije Čitluk. Bila je to večer kao iz najljepše bajke za ljubitelje vina i gastronomije. Veliki broj posjetitelja došao je na ovu večer koju su proveli kušajući zlatne kapi nadaleko poznatih vina Vinarije Čitluk te uživajući u gastronomiji za koju su se svojski pobrinuli domaćini, vlasnici i osoblje Restorana Wine bar Regina u Međugorju. Večer je protekla uz maestralno sviranje i pjevanje tamburaškog sastava Tajna i Trija Veritas. Promociju poznatih vina Vinarije Čitluk vodila je Sanja Pehar, glavna urednica Radio postaje Mir Međugorje, zajedno s glavnim enologom Vinarije čitluk Tihomirom Prusinom. Tijekom večeri predstavljeno je šest vina i isto toliko menija.

Značaj vina

“Brotnjak i vino nerazdjeljivi su. Posebna je to harmonija koja u sebi nosi trud našega čovjeka, miris zemlje i žestinu hercegovačkog sunca.

Vinarstvo u Hercegovini imalo je svojih uspona i padova, ali nikada nije prestalo biti glavna grana poljoprivrede, ali i način života ovdašnjih ljudi. Tko god proba broćanska vina u njima će osjetiti spoj prirode, tradicije i kvalitete ovoga plodnog kraja”, kazala je na početku ove večeri voditeljica Sanja Pehar, glavna urednica Radio postaje Mir Međugorje. Željko Nakić je direktor Vinarije Čitluk i on vodi ovu najveću vinsku tvrtku u BiH.

Na ovoj večeri nazočnima je govorio njegov prvi suradnik i prvi enolog Hercegovine Tihomir Prusina.

A sve je počelo ovim riječima: Večeras nas je ovdje okupila Vinarija Čitluk, najveća vinarija u BiH, prerađivačkog i smještajnog kapaciteta od 110.000 hl. Vinarija posjeduje najsuvremeniju opremu za proizvodnju vina. Također ima i najveće površine pod vinogradima koji se prostiru na oko 300 ha na pet vinogradarskih položaja, gdje su posađeni uglavnom autohtoni i udomaćeni kultivari žilavka, blatina, trnjak, plavac mali i vranac. Svakako treba istaknuti i jedinstvene u svijetu Kamene vinograde. Taj teren je nekada bio goli hercegovački krš, postojbina drače. smrike, vrijeska, pelina i poskoka, gdje sunce nemilosrdno prži i žeže šest mjeseci u godini i gdje je svaka gruda zemlje zlata vrijedna. Kameni vinogradi, prostiru se na površina od 100 ha i jedinstveni su po tome što žilavka i plavac rastu iz kamena. Vinograd je podignut početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća i danas je kao takav raritet u svijetu. Kao glavni brend ovih vinograda je Kameno vino koje se proizvodi od 1990. godine. Osim kamenog vina, tu su nezaobilazni proizvod Žilavka Mostar (prvo zaštićeno bijelo vino, kao vrhunsko na ovim prostorima, 1970. godine). zatim Blatina de Broto, Vranac, Tvrtko, Trnjak de Broto, Rosary, Tvrtko – zlatna selekcija, Osim vina od autohtonih i udomaćih kultivara svakako je potrebno izdvojiti vina Cabernet Sauvignon, Chardonnay i Plavac mali. Na 10 minuta autom od središta Mostara usred plantaže Konjusi, okružen vinogradom, maslinama i voćnjakom nalazi se Romanca, eno-gastronomski kompleks - vinski podrum s kušaonicom, restoran i vinoteka. Vinarija je godinama dobitnik brojnih priznanja na domaćim i međunarodnim sajmovima vina i najveći je proizvođač te najveći izvoznik vina u BiH. Izvozi u 25. zemalja svijeta. Zemlje u koje najviše izvozi su Njemačka, Hrvatska, Srbija, Švicarska, Belgija, Slovenija, Danska, Rusija, Poljska, Amerika i Kina, na što otpada 55 posto godišnje prodaje. Skoro svake godine Vinarija na osnovi pokusa izbaci na tržište neki novi proizvod.

Kušanje vina

Tako nakon višegodišnjeg istraživanja na tržište je pustila liniju vina Teuta. Žilavku, Žilavku selekcija 2015, Rose, Blatina, Trnjak, Vranac i Plavac mali. Osoblje Restauranta Wine Bara Regina Međugorje još jednom je organiziralo prekrasnu večer s kušnjom vina Teuta Vinarije Čitluk. Promovirano je ove večeri šest vina i isto toliko delicija, i to po ovom redoslijedu: Teuta Žilavka 2016 služena je uz salatu od lignji. Teuta Žilavka Selekcija 2015 servirana je s rižotom s artičokama i kozicama.

Teuta Blatina 2015 kušana je s tortellinima sa shitaki gljivama. Teuta Trnjak 2013 služena je s biftekom u crnoj čokoladi 
Teuta Plavac 2015 servirana je s tri vrste sireva. Teuta Vranac 2015 služena je uz Dalmatinski pršut. I tako se kušalo, veselilo, pjevalo do kasnih sati. Bilo je to još jedno ugodno vinsko življenje u Međugorju. “Tko ima dobro vino, ima i dobre prijatelje”, poznata je portugalska poslovica koja se potvrdila i na djelu i na ovoj prezentaciji u Međugorju. Inače, ova vrlo uspjela manifestacija posvećena vinu trajala je do kasno u noć. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije