Gradska uprava

Večer s gospodarstvenicima Širokog Brijega

01.03.2017.
u 09:00

Na Večeri s gospodarstvenicima, što ju je u hotelu Park u Širokom Brijegu priredila širokobriješka Gradska uprava, bilo je riječi o razvojnim projektima u Širokom Brijegu, upriličene su zanimljive prezentacije o gospodarstvu ovoga grada i Zapadnohercegovačke županije, iznesen je niz zanimljivih gospodarskih pokazatelja, a bilo je riječi i o mogućnosti financiranja i financijskih poticaja za nove projekte.

Širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević, obraćajući se nazočnim gospodarstvenicima, istaknuo je kako Široki Brijeg danas ima oko trideset tisuća stanovnika i nalazi se među razvijenijim lokalnim zajednicama u BiH.

- Početkom ove, 2017. godine Široki Brijeg je imao oko 7400 zaposlenih, što zorno pokazuje kako je Široki Brijeg ne samo kulturno i sportsko nego i gospodarsko središte. Zasluge za ovo u najvećoj mjeri pripadaju našim gospodarstvenicima.

Zato i organiziramo susrete s gospodarstvenicima u cilju nastavka suradnje i stvaranja boljih preduvjeta za daljnji gospodarski rast, kazao je gradonačelnik Miro Kraljević, istaknuvši kako što prije valja dovršiti projekte vodovoda, kanalizacije i rekonstrukcije prometnica, dodavši kako se radi na studiji razvoja Širokog Brijega.

Darija Marković, djelatnica analitičko-bonitetne kuće Bisnode, kazala je kako u Širokom postoji 2311 poslovnih subjekata, a 417 pravnih osoba predalo je financijsko izvješće, te da je u posljednjih godinu dana otvoreno 76 novih poduzeća.

- Deset najvećih širokobrijeških poduzeća ostvarilo je u 2015. godini 699,500.000 konvertibilnih maraka (gotovo sedam stotina milijuna konvertibilnih maraka), a zapošljavaju 1867 djelatnika, kazala je Darija Marković dodavši kako Široki ostvaruje 43,1 posto prihoda ZHŽ-a te da se petina prihoda ostvaruje od izvoza, i to u iznosu od 262,950.607 konvertibilnih maraka. Naglasila je kako je Široki investitorima posebno zanimljiv za otvaranje distributivnih centara i proizvodne projekte.

Ivan Jurilj, moderator skupa, prezentirao je nacrt strategije razvoja Širokog Brijega, koji će uskoro na javnu raspravu, naglasivši kako ovaj dokument za cilj ima četiri cilja: povećati izvozno orijentirano gospodarstvo, razvoj specijalnih grana poljoprivrede i turizma, povećati kvalitetu života u gradu i ruralnom području te izgraditi imidž Širokog Brijega kao poslovnog i kulturnog središta.

Gospodarstvenicima se obratio i Jozo Bejić uime Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, koji je najviše govorio o mogućnostima financiranja poduzetnika i novčanih poticaja za nove tvrtke.

Istaknuto je kako je Zapadnohercegovačka županija po razvijenosti na drugom mjestu u Federaciji Bosne i Hercegovine (iza Sarajevske županije). Žarko Horvat upriličio je prezentaciju o važnosti učinkovite javne uprave. Postom je uslijedilo druženje i razmjena mišljenja između gospodarstvenika, prezentatora i djelatnika Gradske uprave. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije