Pacijenti prisiljeni čekati

Važni citostatik ne može se kupiti u ljekarnama, nova dostava za dva tjedna

16.08.2015.
u 09:31

Zamjenski lijek košta čak 300 maraka, Zavod ga ne može osigurati jer je ugovorom vezan s veledrogerijama

Više od mjesec dana žene koje se liječe od raka dojke ne mogu doći do lijeka koji se zove Eksemestan, a koji spada u skupinu citostatika. Jedna od korisnica koja je kontaktirala portal Klix.ba tvrdi kako je moguće doći do zamjenskog lijeka koji košta čak 300 konvertibilnih maraka. Ipak, generički Eksemestan je nedostupan, a pacijentima se navodno poručuje da će se isti uskoro naći na policama ljekarni. S obzirom na to da je to lijek koji se nalazi na listi Fonda solidarnosti, navedeni troškovi predstavljaju veliki financijski teret za prosječnog građanina.

Javne nabave provodi Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. On potpisuje ugovore o nabavi i isporuci lijekova s ugovornim dobavljačima koji se obvezuju na kontinuiranu isporuku ugovorenih lijekova. Problem nastaje u slučaju da dođe do deficita lijekova.

"Potpisivanjem ugovora Zavod nema pravno uporište za nabavu lijekova od drugih dobavljača u slučajevima kada je lijek deficitaran", objašnjeno je iz Zavoda za Klix.ba. Kako je rečeno, problem deficitarnosti najčešće uzrokuju ugovorni dobavljači i proizvođači. "Činjenica je da se gotovo svi lijekovi iz skupine citostatika uvoze od proizvođača iz EU i SAD-a, te da se radi o multinacionalnim kompanijama za koje je tržište BiH isuviše maleno da bi bilo prioritet u proizvodnim planovima", rečeno je iz Zavoda.

U cilju prevladavanja ovog problema, Zavod u skladu s odlukom Upravnog vijeća vrši refundiranje troškova pacijentima za nabavljene lijekove s liste lijekova Fonda solidarnosti u vrijeme deficitarnosti.

- Kada je u pitanju dostupnost lijeka Eksemestan u zdravstvenim ustanovama, u mogućnosti smo samo dati informaciju koju smo dobili od ugovorne veledrogerije da će isporuka lijeka početi za 15-20 dana, zaključeno je iz Zavoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije