Papa Franjo dolazi u BiH 6. lipnja, počinju najopsežnije pripreme programa posjeta, sigurnosti...

Važan dio Papina pohoda bit će susret sa siromašnima koji su mu posebno u srcu

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
03.02.2015.
u 09:12

- Osobno sam slušao Papine riječi i on je osobno želio najaviti posjet, a ja želim potvrditi ovu vijest. Imao je veliku želju susresti se s narodom Sarajeva i naravno sa svima u BiH, rekao je apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto u povodu najavljenog posjeta pape Franje Sarajevu i BiH. Istaknuo je da Papa prije svega dolazi u pastoralni pohod.

Pastoralni pohod

- Papa ne ide na ova putovanja kao državni poglavar jer ova dimenzija državnog poglavara je sekundarna u odnosu na onu pastira univerzalne crkve. Svi znamo koje su vrednote koje stoje u Papinu srcu, solidarnost, osjećaj poštovanja jednih prema drugima, dijalog na svim razinama. Dakle mir. Proces mira u BiH i dalje raste, a ovaj Papin posjet želi također biti doprinos učvršćivanju mira, dodao je nuncij mons. Luigi Pezzuto.
- Vodit ćemo računa o onima koji su posebno u Papinom srcu, a to su siromasi općenito, kazao je Pezzuto dok je kardinal Puljić dodao kako su “skoro svi u BiH siromašni” pa je to razlog više da Papa prema najvećem broju ljudi u toj zemlji gaji posebne osjećaje. Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić je na konferenciji za novinare istaknuo kako slijedi složeni i odgovorni posao organizacije jednodnevnog posjeta Sarajevu što bi podržao protokol Svete Stolice.
Uz svetu misu, očekuje se i posebni susret pape Franje s bosanskohercegovačkim biskupima te s članovima Predsjedništva BiH, kao i s predstavnicima drugih vjerskih zajednica koje djeluju u ovoj zemlji. - Jedan dan nije velik i nije jednostavno u tom danu napraviti puno programa, a Svetog Oca ne želimo zamoriti nego bismo željeli da ponese radosne osjećaje ovoga grada, zemlje i susreta s narodom, kazao je kardinal Puljić dodajući kako očekuje punu suradnju državnih tijela vlasti u organiziranju ovoga važnog posjeta.Središnji događaj bit će sveta misa koju će Sveti Otac služiti brojnim hodočasnicima.

Više susreta

- Vjerojatno Papa u ovoj godini Posvećenog života želi poručiti svima upravo na tom putu života svog posvećenja. Razumljivo je da će se susresti s biskupima jer nama biskupima Papa želi uputiti pastirsku riječ. Zasigurno da će se Papa u svom jednodnevnom posjetu susresti i s mjesnim vlastima, što je razumljivo jer su ga i oni pozvali, tako će imati priliku i njih čuti te im uputiti svoju pastirsku riječ. U tom kontekstu kardinal Puljić je kazao kako će se razmisliti o mogućnosti organiziranja još nekih susreta tijekom Papina posjeta jer neće biti jednostavno složiti tako veliki program u jednom danu. Vjerujem da će i državne strukture surađivati u organizaciji Papina dolaska jer mi kao Crkva ne možemo to sami. Papa je sam na svoj način najavio da dolazi kao hodočasnik mira kako bi podupro izgradnju mira u BiH. To nas posebno raduje jer i sami želimo sudjelovati u izgradnji mira, zato je potrebna i molitva kako bi njegov dolazak istinski potaknuo sve pozitivne energije koje tako trebamo svi na ovim prostorima, naglasio je kardinal Vinko Puljić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije