ISKORISTIO BONSKE OVLASTI

Visoki predstavnik poništio odluke Narodne skupštine RS-a i nametnuo izmjene kazenog zakona

01.07.2023.
u 14:41

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratio se danas javnosti, a nakon posljednjih poteza Narodne skupštine Republike Srpske na čelu sa Miloradom Dodikom kojima su izravno utjecali na državne institucije.

Ovo obraćanje dolazi u trenutku velike političke krize u zemlji nakon što je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluke o nepriznavanju odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda na prostoru RS-a, a nakon što je visoki predstavnik to sinoć i najavio.

Naime, Schmidt je danas priopćio kako suspendira zakone koje je NSRS nedavno donijela, a koje se odnose na odredbe koje donese visoki predstavnik i Ustavni sud BiH.

"Nedavnim odlukama NSRS se izravno krši ustavni poredak BiH, a samim time i Daytpnski sporazum. On je sačinjen, možda prekasno, ali u namjeri da zaustavi strašni rat, strašne zločine i ono što su podnosili građani ove zemlje dugo vremena - bez obzira je li se radilo o Srebrenici ili Sarajevu. Na nama je da osiguramo da se takvo što ne dogodi nikada, te osiguramo integriranu demokratsku državu koja poštuje narode i ostale", započeo je Schmidt u svom današnjem obraćanju.

Istaknuo je potom kako entitetske skupštine nemaju nadležnost, nemaju pravo regulirati jursidikciju ključnih daytonskih institucija, kao što je Ustavi sud BiH.

"Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira zemlje, uključujući i ključne elemente kao što su odluke visokog predstavnika. Ne treba ni zaboraviti tko će snositi najteže posljedice ovog avanturizma vladajuće koalicije u RS-u. Posljedice ne trebaju snositi građani RS-a, ja ih poštujem kao i sve građane BiH, i oni ne bi trebali imati život u kojem dominiraju ideje pojedinaca", kaže Schmidt.

On, potom, ističe kako politički predstavnici u RS-u pokušavaju ugroziti vladavinu prava i stvorit kaos.

"Zbog toga sam odlučio da zakon o visokom predstavniku neće stupiti na snagu, a sva procedura koja se tiče donošenja ovakvog zakona je sada završena. Odlučio sam i da zakon NSRS-a o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriiji RS-a ne stupi na snagu", odluka je visokog predstavnika, a sljedeće donosi u nastavku svog obraćanja:

"S obzirom kako smo imali antidaytonske zakone u NSRS odlučio sam izmjeniti Kazneni zakon BiH na način kako će se radnje kojim se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao kazneno djelo", jasno je kazao Schmidt i dodao da oni koji pokušavaju srušiti ustavni poredak moraju biti procesuirani.

Naglasio je, također, kako se zakon o Ustavnom sudu BiH može mijenjati, ali isključivo onako kako je to određeno Ustavnom BiH.

"Oni će snositi posljedice za svoje postupke - sve opcije su na stolu. Znate koji je to spektar bonskih ovlasti koje mogu koristiti, a sve opcije su na stolu. Nadam se kako će se politički akteri urazumiti i kako će, a sreo sam dosta odgovornih političara koji intenzivno rade na tome da ova zemlja ostvari neki napredak, uraditi konkretne korake. Također, moram reći da ako postoji rasprava o Ustavnom sudu BiH, moguće da imamo izmjene zakona o njemu, ali prema ustavu, jasno definirano kako se to može raditi. Dakle, nema nikakvog problema da političke stranke razgovaraju, da institucije razgovaraju, ali nije moguće odbaciti ovakva pravila", priopćio je on.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije