čapljina

Uz projekt LIFE do skraćivanja puta do investitora i investicija

09.03.2018.
u 08:10

U radnom posjetu Čapljini boravilo je izaslanstvo Međunarodne financijske korporacije (IFC). Tijekom sastanka s dr. Smiljanom Vidićem, načelnikom općine Čapljina i njegovim suradnicima, članovi izaslanstva razgovarali su o projektu LIFE. Riječ je o projektu privlačenja investicija i promicanju gospodarskog okruženja na lokalnoj razini, koji provodi Međunarodna financijska korporacija koja djeluje u sastavu Svjetske banke, u partnerstvu s britanskim Veleposlanstvom u BiH. Izaslanstvo Međunarodne financijske korporacije predvodila je Ruveida Aliefendić, menadžerica projekta LIFE. Govoreći o projektu dr. Smiljan Vidić je, uz ostalo, kazao: - Realizacijom ovoga projekta Općina Čapljina napravit će iskorak u podizanju konkurentnosti privatnog sektora čineći napore na daljem smanjenju troškova poslovanja, skraćivanju vremena potrebnog za pribavljanje dozvola i suglasnosti, dodatnom povećanju transparentnosti u radu općinskih tijela uprave te intenzivnije krenuti smjerom privlačenja investicija. Projektom standardiziramo procedure i uspostavljamo model suradnje s poslovnom zajednicom, u okviru kojega se pružaju mogućnosti intenzivnog razmatranja inicijativa gospodarstvenika i investitora. Menadžerica Aliefendić je istaknula: - Međunarodna financijska korporacija aktivno podupire proces provođenja regulatornih reformi u BiH već skoro 10 godina. Projektom LIFE u protekle dvije godine uspješno su provedene reforme u 13 jedinica lokalne samouprave. Projektne aktivnosti u općini Čapljina, zajedno s još 7 općina i gradova, obuhvaćene su 3. krugom provedbe i trebale bi se realizirati do kraja ove godine - kazala je Aliefendić. Široj javnosti svakako je zanimljivo da se kroz projekt LIFE namjerava unaprijediti rad općinske Službe geodetskih i imovinskopravnih poslova, postupaka vezanih uz izdavanje građevnih dozvola, gdje će se provoditi aktivnosti tzv. jednošalterskog sustava rada.

U praksi to znači da investitor na jednom mjestu predaje zahtjev i osnovnu dokumentaciju u pogledu lokacije i samog projekta, dok nakon toga općinska administracija postupak provodi po “službenoj dužnosti” te uime podnositelja zahtjeva pribavlja suglasnosti različitih službi nadležnih za pojedine segmente postupka i na taj način značajno rasterećuje investitora. Uglavnom, Općina Čapljina kroz projekt LIFE namjerava učiniti značajan iskorak u privlačenju investitora i investicija.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije