Intervju: Dario Pušić, kandidat na listi HDZ-a za 11. izbornu jedinicu

Uz potporu Hrvatske rješavati izazove na EU putu BiH, mladima dati novu perspektivu

11.04.2024.
u 14:00

Dario Pušić, kandidat na listi HDZ-a za 11. izbornu jedinicu, jedno je od imena u ovoj izbornoj utrci za Hrvatski sabor koje iza sebe, unatoč mladosti, ima zavidnu političku, ali i sportsku karijeru. Rođen je 1985. godine u Mostaru, živi u Kruševu pored Mostara, oženjen je, otac dvoje djece te je po struci inženjer građevine. Dugo je godina proveo kao profesionalni rukometaš, prvo u HRMK Zrinjski, nakon toga u HRK Čapljina, u HRK Međugorje te u RK Metković. Javnosti je poznat i kao predsjednik Sveučilišnog rukometnog kluba Zrinjski iz Mostara, član Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, predsjednik Rukometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine te član Upravnog odbora Rukometnog saveza Herceg Bosne. Uz to, politički angažman gradio je kroz Mladež HDZ-a BiH, a svoje sposobnosti stavio je na raspolaganje djelovanjem u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije, a onda i kroz federalni Dom naroda. Danas, kada se natječe za Hrvatski sabor, ističe kako će se kao građanin Europske unije zalagati za europske vrijednosti i europski put BiH, zemlje u kojoj će svi narodi biti ravnopravni.

Relativno ste mladi, no iza sebe imate impresivnu političku, ali i sportsku karijeru. Koliko će vam ta iskustva pomoći u gradnji novih narativa kojima ćete održati pozornost institucija Republike Hrvatske na rješavanju izazova s kojima se susreće hrvatski narod u BiH?

- Kao bivšeg rukometaša, moj je život obilježen konstantnom "borbom" na sportskim terenima. Odustajanje nikada nije bilo opcija, uvijek je pobjeđivala strast za rezultatima i uspjehom. S jednakim žarom i voljom za rezultatima nastavljam svoju društvenu "borbu" za bolju životnu sredinu, bolji položaj Hrvata u BiH, za bolje sutra za moju djecu. Snažna vjera i obitelj su mi oslonac, oženjen sam i otac dvoje djece. Zahvaljujući svojoj bliskoj i sportskoj obitelji naučio sam kako je važnost i kompaktnost tima ključan čimbenik za uspjeh.

Kao kandidat u 11. izbornoj jedinici za parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj zalagat ću se za ravnopravniji položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, očuvanje kulture i razvoj medija te jačanje svijesti o važnosti ostanka mladih u BiH kroz kontekst opstanka Hrvata u BiH. Moramo izgraditi okružje povoljno za razvoj novih projekata koji će mladim ljudima u BiH stvoriti prilike za rad i sretan život.

Koji su naglasci iz vašeg programa?

- Kao građanin Europske unije zalagat ću se za europske vrijednosti i europski put BiH u kojoj će svi narodi biti jednakopravni, kao i jačanje međunarodne suradnje u cilju razvoja gospodarskih sektora. Uz ove dvije ključne odrednice, treba naglasiti kako se u svom djelovanju želim fokusirati i na zalaganje za realizaciju projekata koji osiguravaju ostanak mladih u Bosni i Hercegovini.

Aktivno ću se zalagati i za očuvanje kulture, hrvatskoga jezike i razvoj medija. S obzirom na moja bogata iskustva iz sporta, poseban naglasak djelovanja bit će mi na razvoju sportske infrastrukture i jačanju saveza Herceg Bosne koji u okviru saveza Bosne i Hercegovine imaju nadležnosti za rad s mladima i organiziranju liga za mlađe. Također, želim naglasiti kako je potrebno vrhunske sportske talente i odlične učenike stipendirati i poticati da uspiju, kako u sportu tako i u obrazovanju.

Možete li se osvrnuti na svoju profesionalnu sportsku karijeru, kao i perspektive daljnjeg rada i djelovanja u segmentu sporta?

- Do 2013. godine igrao sam rukomet, a posljednja utakmica bila mi je finale Kupa Bosne i Hercegovine s Hrvatskim rukometnim klubom Čapljina. Usporedno s tim gradio sam i političku karijeru kroz Mladež HDZ-a BiH Mostar, a sve je krenulo od Kruševa pa do pozicije dopredsjednika Gradskog odbora. U mandatu od 2012. do 2014. bio sam predsjednik Gradskog odbora Mladeži HDZ-a BiH Mostar, a te 2014. godine izabran sam u Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije, a nakon toga u Dom naroda Parlamenta Federacije kao izaslanik u Klubu hrvatskoga naroda.

Usporedno sa svojim suradnicima 2016. godine preuzimam Sveučilišni rukometnu klub Zrinjski te formiramo jednu mladu proaktivnu upravu, a tih smo godina imali domaću ekipu te napravili odlične rezultate. Uz to što smo osvojili Kup, borili se za prvaka, bili treći 2018., također smo kroz klub omogućavali mladim ljudima koji studiraju na Sveučilištu da treniraju. Mostar je sveučilišni grad, to je osobito bitno u kontekstu mogućnosti da se studenti aktivno bave sportom, treniraju i ostanu što dulje u sportu te završe fakultete u Mostaru. Veliki broj naših igrača akademski su građani, a igraju u brojnim zemljama Europe. Vjerujemo da će se oni vratiti u Mostar te da ćemo napraviti novi zamah u Zrinjskom te ga vratiti tamo gdje mu je mjesto. U 2022. godini ostvarili smo suradnju sa Sveučilištem u Mostaru te omogućavamo vrhunskim talentima da mogu studirati i biti rukometaši.

Koliko je važna ta sinergija sporta i obrazovanja u kontekstu izgradnje kapaciteta, ali i ostvarenja potencijala mladih ljudi koji studiraju na Sveučilištu?

- Jako je važna u gradnji kapaciteta mladog čovjeka. Također, iznimno nam je važno i razumijevanja fakulteta i profesora za situaciju u kojoj se dogodi da u isto vrijeme studenti imaju ispite i pripreme. Istodobno, mi u Klubu rasporedimo treninge tako da studenti mogu stizati sve. To je jako veliko odricanje, ali se na kraju isplati za svakoga jer sport je nešto što vas čini boljima, što vas tjera na usavršavanje.

Koliko su navedene riječi utjecale na vašu odluku da se prihvatite kandidature za Hrvatski sabor? Koliko su one ključni motiv u želji da pružite svoj doprinos procesima koji bi vodili jačanju svih oblika životnog standarda na ovim prostorima putem pomoći Hrvatske?

- Ja sam u Mladež HDZ-a BiH ušao zbog želje da pokušam pomoći sportu jer sam vidio dosta prostora za napredak. Mislim da se uvijek može više pomoći sportskim kolektivima, a, evo, do danas sam tu i s vremenom sam se uključio kroz Sveučilišni rukometni klub Zrinjski, kao i Sportski savez Grada Mostara, Rukometni savez Herceg Bosne, Rukometni savez Federacije... u rad institucija koje se bave razvojem sporta. Surađujem s mnogo klubova, pomažem im svojim iskustvom kroz različite projekte, kako one koji se potpomažu sa svih razina BiH tako i one koje podupire Hrvatska, kao i ostale prekogranične suradnje. Kada me je Gradski odbor predložio, vidio sam mogućnost da pomognem, kako sportu Grada Mostara tako i cijele BiH, a primarno svim sportskim savezima Herceg Bosne. Od iznimne je važnosti zaštititi sve sportske saveze Herceg Bosne.

Cilj je, dakle, i zadržati mlade na ovim prostorima, dati im perspektivu kroz rad i djelovanje u sportu?

- Tako je. Moramo izraditi sportsku infrastrukturu te omogućiti kvalitetne treninge i rad, ali i kvalitetno obrazovanje.

Od svojih suigrača i kolega također očekujem podršku u promociji Mostara i BiH. Primjerice, imamo i dva značajna događaja u kontekstu rukometa - All Star i Handball Winter Cup. Oni su pokazali kako su i dalje uz Zrinjski i Mostar. Zamislite još, kada bude dovršena dvorana u Mostaru, kakve ćemo događaje moći organizirati. Vezano uz ovu dvoranu, važno je za naglasiti kako Mostar zaslužuje imati respektabilnu dvoranu koja će mu biti na ponos, a koja će omogućiti podizanje na značajno višu razinu svih događaja. Vjerujem da će se dvoranski sportovi vratiti na velika vrata te da nam neće biti problem puniti novu dvoranu u Mostaru.

U kojoj je mjeri važna podrška Republike Hrvatske kada je riječ o projektima koji za cilj imaju, primjerice, ekonomsko osnaživanje u BiH?

- Vlada Republike Hrvatske na čelu s Andrejem Plenkovićem ima iznimno značajnu ulogu kada je riječ o potpori Bosni i Hercegovini te projektima od interesa za Hrvate u BiH. Jako puno radi na gospodarskom razvoju. Značajna je i uloga nekoliko ministarstava, kao i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske na čelu sa Zvonkom Milasom. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?