Migrantska kriza

Uz niske temperature, smrzavaju se na livadi pored ceste, a među njima je velik broj djece

24.10.2018.
u 13:00

BiH ulazi u kasnu jesen i zimu s mnogo neriješenih pitanja u osjetljivoj oblasti migrantske krize. Još u samim počecima, kad su stručnjaci postavljali pitanje ima li BiH kapacitete i resurse da se izbori s takvim izazovom, nitko nije mogao pretpostaviti da će jedan od velikih problema biti različiti pogledi institucija, i to onih izravno odgovornih, na razmjere krize, piše Večernji list BiH. 

Teške posljedice

Najodgovorniji dužnosnici vrlo često iznose potpuno suprotne ocjene o problemu migranata, pa je javnost odavno zbunjena – jesmo li dramatično pogođeni krizom i može li se zemlja suočiti s teškim posljedicama ili je BiH tek tranzitni teritorij za migrante na putu do europskih zemalja. Svjedoci smo da je zadnjih dana migrantska kriza u BiH eskalirala, posebice u Unsko-sanskoj županiji, zbog čega su održani i mirni prosvjedi građana u BiH. Prema posljednjim podacima MUP-a USŽ-a, od početka godine evidentirano je oko 10.500 migranata u USŽ-u. Međutim, u protekla dva mjeseca, odnosno kolovozu i rujnu, samo u Bihać došlo je skoro 5000 migranata, zbog čega je sigurnosna situacija u gradu narušena. No, da se situacija komplicira zorno svjedoči događaj iz noći nedjelje na ponedjeljak, kada su se stotine migranata u pratnji policije uputile prema graničnom prijelazu Izačić. Migranti, među kojima se nalaze i djeca, bili su smješteni u hotelu Sedra u Cazinu, a krenuli su ka graničnom prijelazu Bosne i Hercegovine i Hrvatske, od kojeg su trenutačno udaljeni nekoliko metara. No, tu su ih zaustavili pripadnici GP BiH i MUP-a USŽ-a. Približno stotinu migranata leglo je na cestu ispred graničnog prijelaza s Hrvatskom. Oni su tu proveli noć na temperaturi od osam stupnjeva.

Niske temperature

Uz niske temperature smrzavali su se na livadi pored ceste i blizini granice. Najgore je to što među migrantima ima velik boj djece. “Cijelu noć su bili tu i ne ometaju odvijanje prometa. Digli su neke male šatore, u toj skupini ima i maloljetnika, djece i žena, a sve vrijeme su s njima bili službenici Granične policije i MUP-a USŽ-a”, kazala je glasnogovornica GP BiH Sanela Dujković. Tužne slike na kojima su djeca koja spavaju na otvorenom postale su svakodnevica na društvenim mrežama. No, da se situacija i dalje komplicira pokazalo se kada su se migranti iz kampa u Velikoj Kladuši ponovno uputili prema graničnom prijelazu Maljevac, s namjerom da pokušaju prijeći granicu BiH s Hrvatskom, što je potvrdila glasnogovornica MUP-a USŽ-a Snežana Galić. Ravnatelj GP BiH Zoran Galić izjavio je da suosjeća s građanima i predstavnicima vlasti u Krajini, ali GP BiH nije odgovoran za stanje s ilegalnim migracijama. On naglašava da je prije ove krize upozoravao nadležne na mogućnost ovakvog scenarija. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?