Maline kao budućnost BiH

Uz duhan i smilje, i maline će se saditi na jugu Hercegovine

25.06.2012., Koprivnica - Berba malina, ilustracije.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL
31.10.2015.
u 06:15

Nakon duhana i smilja, ove i nekoliko proteklih godina u Hercegovini već razmišljaju i o novim kulturama koje bi se u idućem razdoblju mogle uzgajati. Već ove godine neki su se s juga Hercegovine okušali u sadnji malina, a prodaja je bila uspješna. I zato se već iduće godine planiraju zasaditi veće plantaže.

Kupuje i Skandinavija

Već tri godine BiH je u vrhu po proizvodnji malina, a čak 90 posto ih se izvozi u zemlje Europske unije. Prema izvješću USDA-a za 2014. godinu, BiH je na 12. mjestu u svijetu po proizvodnji i izvozu malina.

Tako su samo s područja Bratunca prošle godine izvezene tri tisuće tona malina u zemlje Skandinavije. Malinari tvrde da se sredstva koja se prve godine ulože u malinarstvo otplate već iduće, a tržište je osigurano. Bh. maline jedu se i u Japanu, a tvrtka Klas samo je početkom ove godine izvezla 20 tona malina u "Zemlju izlazećeg sunca". Prvi čovjek Klasa Rusmir Hrvić kazao je ranije kako su maline prilika za stotine novih radnih mjesta jer malina koja se uzgaja u BiH nema konkurenciju.

Što se tiče otkupnih cijena, prema izvješću USDA-a, ona je 2013. bila oko 3,20 KM, 2014. oko 3,30 KM, a ove godine oko 3 KM. A ono oko čega bh. malinari imaju problema, a nije prodaja, je radna snaga. Naime, jako je teško ove sezone bilo pronaći čovjeka koji bi za oko 30 KM dnevnice brao maline. Tako je ekonomist Marko s ocem Nedjeljkom cijelo ljeto brao maline, ali je bilo teško naći radnu snagu. - Mladi s kojima sam pričao rekli su mi kako bi mogli raditi sat vremena, a tako se ne radi, izjavio je 28-godišnjak.

Pomažu i stranci

Sadnju malina u BiH ove godine pomogle su i vlade Japana i Norveške putem projekta UNDP-a koje su u Donjem Vakufu, Uskoplju i Prozor-Rami sudjelovale s 55 posto od ukupnih sredstava, a općine su sudjelovale s 30 posto, dok su korisnici projekta uložili 15 posto.

Definitivno, ovakvi poljoprivredni projekti značajniji su za unapređenje kvalitete života stanovnika i podrška su razvoju. I maline bi u vremenu koje slijedi, uz smilje, mogle biti pokretačka snaga i razlog zbog čega se ostaje raditi i živjeti u ovoj zemlji. Jug Hercegovine lagano se priprema za iduću sezonu. Ljudi već analiziraju iskustva onih koji su u ranijim godinama krenuli sa sadnjom i slušaju se savjeti malinara koji su s ovom kulturom već stekli određen profit na području BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije