eu put

Uvjete za kandidacijski status moguće ispuniti do kraja godine, HNS to nudi i u platformi za vlast

storyeditor/2022-10-12/PXL_REU_101022_96058745.jpg
07.11.2022.
u 21:00

Osim jasne političke poruke, dobivanje kandidacijskog statusa značilo bi da će BiH u idućem razdoblju imati veći pristup europskim fondovima

Europska unija još je jednom poslala poruku koja pokazuje da su vrata europske obitelji otvorena za zemlje zapadnog Balkana, a ovaj put posebno za BiH. Najava uvjetnog dobivanja kandidacijskog statusa došla je samo nekoliko dana nakon izbora u BiH i nedvojbena je poruka novoizabranim dužnosnicima i političkim snagama - na vama je red, piše Večernji list BiH.

HNS predvodnik EU puta

Ispunjavanje uvjeta za dobivanje kandidacijskog statusa visoko je među prioritetima Hrvatskog narodnog sabora BiH, političke grupacije koja je pobjednik u hrvatskom narodu i jedini izvjestan sudionik buduće vlasti na svim razinama. Jasno je to poručeno i s nedavne sjednice Predsjedništva HNS-a, gdje se razgovaralo o postizbornim koalicijama i formiranju vlasti. Treba napomenuti da je upravo Dragan Čović, aktualni predsjednik HNS-a, tada u ulozi predsjedatelja Predsjedništva BiH, predao zahtjev za članstvo u EU, Hrvati su i kroz političko djelovanje inzistirali na priključenju Europskoj uniji. Dovoljno je spomenuti ulogu u izradi Mehanizma koordinacije, reformskim mjerama i ispunjavanju uvjeta kao što je izborna reforma. Dodatna potpora na tom putu svakako je i uloga Republike Hrvatske, koja je unutar Europske unije najveći zagovornik pridruživanja BiH. Službeni Zagreb nudi ne samo političku već i pravnu te tehničku pomoć BiH na putu prema članstvu u Europskoj uniji. Ta pomoć do sada nije dovoljno iskorištena, ali sada se otvara prostor da se i tu uradi mnogo više. Osim jasne političke poruke, dobivanje kandidacijskog statusa značilo bi da će BiH u idućem razdoblju imati veći pristup europskim fondovima. Pomoć BiH je najavila nedavno tijekom posjeta BiH predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Pored financijske podrške, jednako tako, mladi ljudi dobit će veće mogućnosti u pogledu obrazovanja, korištenja novih programa koji se odnose na istraživanje, inovacije. Poboljšanje bi se trebalo osjetiti i u razini te kvaliteti stranih investicija, što posljedično utječe na socijalnu i ekonomsku sliku BiH, rast zaposlenosti... A što su zapravo uvjeti koje je postavila Europska unija i koliko je realno očekivati njihovo ispunjavanje? U preporuci se navodi da moramo prioritetno usvojiti izmjene i dopune postojećeg Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću, potom usvojiti novi Zakon o VSTV-u i usvojiti Zakon o sudovima BiH. Među potrebnim zakonima je i onaj o sprječavanju sukoba interesa. Na ovim aktivnostima već je nešto urađeno pa to vjerojatno i neće biti nemoguća zadaća za bosanskohercegovačke političare i institucije. Potrebno je poduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. EU traži i da se odlučno unaprijedi rad na osiguravanju učinkovite koordinacije na svim razinama kada je riječ o upravljanju granicom i kapacitetima upravljanja migracijama, kao i osigura funkcioniranje sustava azila. Jasno je da su ti uvjeti određeni interesima Europske unije koji je suočen s nastavkom migracijske krize.

Što BiH treba osigurati

Bh. vlasti trebaju osigurati i zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja. Također, moraju jamčiti slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupka u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim djelatnicima. Na kraju, uvjet za kandidacijski status je da se osiguraju rezultati u funkcioniranju na svim razinama Mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen tijekom posjeta BiH zanimala se kada državne institucije planiraju provesti sve uvjete i poslala poruke liderima. Zbog svega je brzo formiranje vlasti prioritet.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije