napredak prema EU

Uvjeriti Bruxelles da je BiH strateška zemlja za EU

14.03.2022.
u 07:00

Raste potreba otvaranja EU-a u smislu uvažavanja specifičnosti situacije u BiH

Stanje na istoku Europe, kao i mogućnost destabilizacije situacije na zapadnom Balkanu, čini se kako mijenjaju raspoloženje unutar Europske unije kada je riječ o državama jugoistoka Europe koje su trenutačno u različitim fazama napretka prema EU, a u kontekstu BiH, kao najlošije pozicionirane zemlje na tom putu, vidljivo je kako postoji nekoliko inicijativa u cilju ubrzavanja europskog puta zemlje, piše Večernji list BiH.

Hrvatska Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem, kao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović jasnog su stava o potrebi ulaska BiH u europsku obitelj suvremenih demokratskih društava te pružaju nedvosmislenu političku potporu, a u kontekstu Vlade RH, i operativnu pomoć institucijama BiH, lobirajući pritom u Bruxellesu za ojačavanje fokusa EU-a na BiH.

Izborni zakon

Naravno, na tom putu nužno je rješavanje otvorenih pitanja koja trenutačno opterećuju međunacionalne odnose, napose pitanje Izbornog zakona, i to kroz potrebu osiguranja ustavnih načela konstitutivnosti kroz uvođenje načela legitimnog političkog predstavljanja. Taj dio priče o putu prema EU trenutačno je u fazi rada radnih skupina stranaka koje traže zajednički nazivnik, a sve pod medijacijom Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Istodobno, tehnički dio napretka prema EU, onaj vezan uz donošenje različitih zakonskih i podzakonskih akata, u proteklom je razdoblju bio u zastoju zbog nefunkcioniranja institucija BiH i loše komunikacije, međutim, u posljednjem razdoblju primjetno je popuštanje krize, počevši od sjednica Vijeća ministara i otvorenosti prema financijskim aranžmanima EU-a, preko sjednica Parlamentarne skupštine BiH pa do mogućnosti organiziranja zajedničke sjednice vlada Federacije i RS-a, kao i Vijeća ministara.

I dok se unutar BiH stvari počinju pomicati naprijed, raste svijest u članicama EU-a za jačim angažmanom u ovom području. Tako je Annalena Baerbock, ministrica vanjskih poslova Njemačke, u autorskom tekstu koji prenosi politički.ba. navela, između ostaloga, kako "današnji mir na zapadnom Balkanu možda nije savršen, ali je od neprocjenjive vrijednosti za majke i očeve čija djeca danas u Sarajevu, Beogradu ili Prištini uče u školama i na fakultetima umjesto da ginu kao vojnici na fronti".

- Taj je mir također od neprocjenjive vrijednosti za Europu jer bez mira na zapadnom Balkanu nema stabilnosti na našem kontinentu - poručila je ona, uputivši time na značaj područja zapadnog Balkana za Uniju, a što sa sobom vuče i mogućnost snažnijeg angažmana u cilju što skorijeg ispunjavanja uvjeta zemalja regije.

- Uvjerena sam da na isti način na koji je Njemačka poslije 1945. mir mogla naći isključivo u Europskoj uniji, tako je nama za trajni mir na našem kontinentu potrebno da svih šest država na zapadnom Balkanu bude u EU - naglasila je ona. O pitanju odnosa EU prema BiH bilo je riječi i na sastanku koji je s Baerbock imao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a koji je nakon susreta kazao kako se budućnost Europe ne može graditi tako da se razgrađuju pojedine države.

- Tako se i BiH ne može graditi ako se na poštuje ustavni položaj RS-a. Imamo neku suglasnost da se pod pokroviteljstvom Njemačke napravi potpuno neutralna pravna analiza stanja bez političke primisli... I da se jedna analiza napravi što je rađeno, kakva je situacija u BiH i na temelju toga dokumenta možemo razgovarati - kazao je on. Dodik je i nakon sastanka s njemačkom ministricom kazao kako je tražio omekšanje bruxelleske administracije te dobivanje kandidacijskog statusa za BiH.

Ruka pomoći

Otvaranje EU-a u smislu uvažavanja posebnosti i specifičnosti situacije u BiH, a koja je dijelom posljedica i nekih pitanja iz prošlosti, iznimno je bitno iz kuta brže integracije regije, pa iako to ne znači da će BiH preskočiti neke obveze koje stoje pred njom, "mekši" pristup značio bi pružanje ruke pomoći i medijacije u onim pitanjima za koja institucije BiH nemaju kapacitet same provesti reforme. U tom procesu prijateljska potpora susjedne RH može biti od ključne važnosti, a napose uzimajući u obzir činjenicu da Hrvatska postaje lider stabilnosti u regiji, a država je koja najbolje razumije odnose unutar BiH, kao i potrebu njihova harmoniziranja. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije