korupcija

Uvesti porez na prodaju ispita? Svaki četvrti student platio ispit!

korupcija
20.04.2016.
u 16:49

Više od polovice učenika anketiranih na privatnim i javnim sveučilištima u deset gradova BiH vidi korupciju kao veoma raširenu pojavu u visokom obrazovanju, a svaki četvrti student ima osobno iskustvo korupcije bilo da je platio ispit ili da je to od njega traženo, pokazalo je istraživanje o percepciji korupcije u visokom obrazovanju u BiH koje je proveo Transparency International anketirajući 2.000 učenika i 500 zaposlenih na sveučilištima diljem BiH.

Istraživanje je pokazalo da studenti problem korupcije pozicioniraju na treće mjesto u visokom obrazovanju, iznad kojeg su nedostatak radnog prostora i suviše teorijskih nastavnih sadržaja, dok osoblje fakulteta problem korupcije pozicionira na osmo mjesto, prenosi Poskok.info.

Cilj istraživanja je bio prikupiti stavove o tome koliki je razina korupcije u visokom obrazovanju u BiH, u kojim područjima se javlja, na koji način se manifestira, te na koji način bi se trebalo boriti protiv korupcije i sprječavati je.
Anketiranje je izvršeno u Sarajevu, Banjaluci, Zapadnom i Istočnom Mostaru, Bihaću, Tuzli, Zenici, Istočnom Sarajevu, Travniku, Brčkom i Bijeljini.

Korupciju na fakultetima, po uvjerenju učenika, najviše pogoduju održavanje ispita u četiri oka (bez svjedoka), a koji se najčešće održavaju u kabinetima, usmeno ispitivanje, nepridržavanje zakazanih ispitnih termina i neformalna druženja učenika s nastavnicima i asistentima na kojima se razvijaju neprincipijelne relacije.

Voditelj istraživanja Najil Kurtić rekao je kako 36 posto učenika obuhvaćenih istraživanjem smatra da korupcija ugrožava kvalitetu i razinu znanja, dok je kod osoblja mišljenje obrnuto, odnosno većina ih smatra da korupcija nema veliki utjecaj na kvalitetu diploma.

On je dodao da je istraživanje pokazalo zastrašujući podatak da bi skoro 50 posto učenika pribjeglo korupciji ukoliko ne bi bilo drugog načina da polože ispit.

Prema ovom istraživanju, najveći broj ispitanika nije informiran o tome da li su na razini BiH ili entiteta usvojene strategije ili akcijski planovi za borbu protiv korupcije.

“Veliki je postotak zaposlenih koji ne znaju ni što podrazumjevaju akti usvojeni na razini sveučilišta”, rekla je voditelj istraživanja Ivana Korajlić.

Najzastupljeniji izvor informiranja o antikorupcionim propisima za osoblje sveučilišta su mediji.

Kako prijaviti korupciju? 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije