traži se bolja zaštita poljoprivredno zemljište

Uvest će se zabrana uporabe gnojiva na zemljištima blizu vodocrpilišta u FBiH

03.06.2022.
u 09:00

Planirano je da će se obavljati redovita kontrola tla koja će biti obvezna svake četvrte godine za poljoprivredno zemljište u blizini većih gradskih naselja, industrijskih objekata i prometnica, zemljišta gdje se odlažu razni otpadni materijali, deponiji pepela iz termoelektran...

Kolika će se količina i koja vrsta pesticida koristiti pri uzgoju i zaštiti poljoprivrednih kultura u budućnosti bit će propisano zakonom. Iz uvida u nove zakonske mjere koje bi trebale bolje zaštititi kvalitetu poljoprivrednog zemljišta, između ostaloga, piše kako će se na udaljenosti 200 metara od vodocrpilišta zabraniti gnojenje i organskim i mineralnim gnojivom te preoravanje travnjaka.

Također će biti zabranjena primjena stajskog gnojiva u priobalnom pojasu, uz vodotoke do 10 metara udaljenosti, uz stajaće vode do 70 metara udaljenosti te na vodozaštitnom području. Zabrana će se također odnositi i na poljoprivredno tlo koje je zasićeno vodom ili je prekriveno snježnim pokrivačem te zamrznutim tlima i na poplavnim zemljištima, piše Večernji list BiH

Kontrola tla

Planirano je da će se obavljati redovita kontrola tla koja će biti obvezna svake četvrte godine za poljoprivredno zemljište u blizini većih gradskih naselja, industrijskih objekata i prometnica, zemljišta gdje se odlažu razni otpadni materijali, deponiji pepela iz termoelektrana, deponiji jalovine kao i u uvjetima navodnjavanja zagađenim vodama te u slučajevima gnojenja većim količinama mineralnih gnojiva i upotrebe fitofarmaceutskih sredstava. Također bi se trebao napraviti registar i odrediti načela u primjeni mineralnih gnojiva. Novim pravilnikom, naravno, ako bude usvojen, bit će propisana dopuštena primjena mineralnih gnojiva, i to samo onih vrsta koje budu upisane u Registar mineralnih gnojiva i koji se bude vodio u skladu s odredbama pravilnika o upisu mineralnih gnojiva u navedeni registar. Također će biti strogo zabranjeno da se otpadni mulj iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koristi na poljoprivrednom zemljištu namijenjenom proizvodnji hrane u cilju zaštite od onečišćenja i održavanja u stanju koje ga čini pogodnim za proizvodnju zdravstveno ispravne hrane, zaštite zdravlja ljudi, bilja i životinja te zaštite prirode i okoline.

Analize i podaci

Prema nacrtu pravilnika o utvrđivanju dozvoljenih količina štetnih i opasnih materija u zemljištu i metode njihova ispitivanja, kontrola onečišćenosti poljoprivrednog zemljišta u cilju utvrđivanja količine štetnih i opasnih materija u zemljištu, obavljat će se prema programu koji donosi županijsko Ministarstvo poljoprivrede. Ispitivanje onečišćenosti poljoprivrednog zemljišta obavljali bi stručnjaci iz Federalnog zavoda za agropedologiju i institucije te laboratoriji ovlašteni od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Za potrebe praćenja onečišćenja poljoprivrednog zemljišta na prostoru Federacije BiH i unos podataka u Zemljišno-informacijski sustav Federacije BiH, ovlaštene institucije i laboratoriji bit će obvezni redovito dostavljati podatke o izvršenim analizama za onečišćenost za poljoprivredno zemljište Federalnom ministarstvu poljoprivrede i Zavodu. Koliki će biti iznosi naknada troškova laboratorijskih ispitivanja u cilju utvrđivanja onečišćenosti poljoprivrednog zemljišta, odredit će voditelji institucija, laboratorija koji to budu radili. U slučaju onečišćenja poljoprivrednog zemljišta, obvezna je sanacija poljoprivrednog zemljišta od onečišćivača. Onečišćivač je obvezan onečišćeno poljoprivredno zemljište sanirati u roku od 60 dana od dana izdavanja naloga nadležne inspekcije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?