VLADA ODLUČILA I DONIJELA NOVE MJERE

Uveden moratorij, u FBiH povećanja mirovina neće biti u ovom mjesecu, tek nakon prestanka krizne situacije

09.04.2020.
u 09:30

Umirovljenici koji su korisnici Zavoda MIO FBiH idući mjesec neće dobiti uvećane mirovine, kao što je to bila praksa posljednje dvije godine. Iako se Zakonom o MIO, koji je u FBiH na snazi od ožujka 2018., predviđa usklađivanje mirovina 15. travnja svake godine na temelju dvaju parametara - realnog rasta BDP-a te indeksa potrošačkih cijena, ovog mjeseca, kako sada stvari stoje, do toga neće doći.

Zakon i procedure

U prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica prouzročenih pandemijom koronavirusa, koji je usvojila Vlada FBiH, definiran je i članak koji se odnosi na uvećanja, odnosno usklađivanja primanja. Spomenutim člankom stavlja se moratorij na povećanja, odnosno usklađivanja, između ostaloga, i mirovina sve dok su na snazi izvanredne mjere izazvane pandemijom koronavirusa. Iz čega proizlazi zaključak da će umirovljenici, ako se prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica prouzročenih pandemijom koronavirusa u obliku u kojem je usvojen na Vladi ne bude mijenjao amandmanima na sjednici Zastupničkoga doma Parlamenta FBiH, na povećanje mirovina još sačekati. Budući da je moratorij privremen, a Zakon o MIO nalaže usklađivanje mirovina, neminovno je da će do povećanja doći, ali ne zna se kada. Prema riječima našeg izvora iz Vlade FBiH, usklađivanje mirovina moglo bi se vršiti u srpnju. “Usklađivanje mirovina može se provesti i u sedmom mjesecu, ako do tada prestanu mjere koje su na snazi zbog koronavirusa. Važno je naglasiti da se usklađivanje radi za cijelu godinu. Tako bi u tom slučaju umirovljenici, prilikom isplate mirovina u kolovozu, dobili razliku za prvih sedam mjeseci, kao što im je dosadašnjih godina u svibnju isplaćivana razlika za prva četiri mjeseca”, navodi naš izvor. Podsjeća kako je prije usklađivanja potrebno utvrditi postotak rasta. Točan iznos, odnosno postotak za koji će mirovine biti uvećane, bit će poznat kada Federalni zavod za statistiku objavi službene podatke o kretanju BDP-a i potrošačkih cijena, a predviđanja su da će povećanje iznositi oko 3,5 posto.

Mirovine i iznosi

Za toliki postotak mirovine u Federaciji BiH uvećane su posljednje dvije godine te je za očekivati da će tako biti i ove. Ako UO Zavoda za MIO, na temelju podataka Federalnog zavoda za statistiku, usvoji odluku o povećanju od 3,5 posto, to će značiti da će ubuduće minimalna mirovina u FBiH biti 384 KM, a zajamčena 482,17 maraka. Povećanje će opet najviše osjetiti oni s velikim mirovinama. Tako će umirovljenik koji prima 2000 KM ubuduće imati 2070 KM. Sukladno zakonu, najviše mirovine, koje u Federaciji BiH iznose 2174,48 KM, neće rasti. Kako navode iz Zavoda MIO, takvih je više od 600, od ukupno 422.343 umirovljenika. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?