Inicijativa Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske

Uvede li se dopisno glasovanje, dijaspora može postati važna politička snaga u RH

13.12.2016.
u 07:00

Kada je HDZ došao na vlast jedna od najava bila je izmjena izbornog zakonodavstva i olakšavanje načina glasovanja Hrvata izvan Hrvatske. Ta inicijativa potvrđena je i na sjednici Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske koja je održana u Vukovaru a čiji cilj nije samo izborni kako bi HDZ podebljao razliku na izborima, nego strateško-nacionalni s obzirom na veliki potencijal koji posjeduju Hrvati izvan Hrvatske i pokušaj da se ta veza ponovno osnaži.

Diskriminacija birača

Tako je predloženo uvođenje elektroničkog glasovanja koje bi zamijenilo sadašnju simboličnu i diskriminacijsku odredbu po kojoj se hrvatski državljani izvan Hrvatske moraju za svake izbore registrirati te dolaziti na biračka mjesta koja se nalaze u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima. To je razlog zašto se dramatično smanjuje broj hrvatskih građana izvan Hrvatske koji glasuju na izborima te bi oni, da formalno nije određena fiksna kvota od tri zastupnika, eventualno izabrali jednoga zastupnika. To je, prije svega, rezultat demotivirajuće odredbe o fiksnoj kvoti, ali i glasovanja u redovima na četiri lokacije, koliko ih je, primjerice, bilo na zadnjim izborima u rujnu u Hrvatskoj. Naime, tada je glasovalo tek nešto manje od 21.000 birača i pri tome ih je najviše bilo iz BiH, točnije s biračkih mjesta u Mostaru. No, uvođenjem projekta e-glasovanja, koje bi se moglo provesti kroz projekt e-građanin i vezuje se uz digitalne hrvatske osobne iskaznice, situacija bi se dramatično promijenila.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?