Vijeće ministara BiH

Utvrđeni kriteriji za dodjelu grant sredstava za ranjive kategorije stanovništva

vijece ministara
21.07.2016.
u 14:44

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je danas na sjednici, većinom glasova, Odluku kojima su utvrđeni kriteriji za dodjelu grant sredstava za različite, posebno ranjive kategorije stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Na taj način želi se unaprijediti transparentnost i osigurati javna konkurencija jer će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, putem javnog poziva, objaviti postupak i način dodjele tih sredstava za svaku odluku pojedinačno dok će obavijest o javnom pozivu biti objavljena u tri dnevna lista u BiH.

Donesena je Odluka o kriterijima za dodjelu grant sredstava za pomoć romskom nevladinom sektoru u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu; Odluka o kriterijima za dodjelu grant sredstava za nevladine organizacije koje osiguravaju izravnu pomoć žrtvama trgovine ljudima državljanima Bosne i Hercegovine za 2016. godinu; Odluka o kriterijima za dodjelu grant sredstava organizacijama za ljudska prava u cilju promocije ljudskih prava u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu; Odluka o kriterijima za dodjelu grant sredstava udruženjima obitelji nestalih osoba u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu; Odluka o kriterijima za dodjelu grant sredstava za podršku organizacijama osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu; Odluka o kriterijima za dodjelu grant sredstava crkvama i vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu; Odluka o kriterijima za dodjelu grant sredstava za rješavanje problema Roma u oblastima stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite za 2016. godinu; Odluka o kriterijima za dodjelu grant sredstava za podršku udruženjima nacionalnih manjina za 2016. godinu; Odluka o kriterijima za dodjelu sredstava iz granta za pomoć nevladinim organizacijama i udruženjima izbjeglih i raseljenih osoba za 2016. godinu.

Najviše novca, i to 2.185.000,00 KM, planirano je za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite za 2016. godinu, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 


Razmotreni dob i razvojno-investicijski program 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, upoznato je s Nacrtom dokumenta okvirnog proračuna (DOB) institucija Bosne i Hercegovine za razdoblje od 2017. do 2019. godine, koji predstavlja preliminarni nacrt proračuna institucija Bosne i Hercegovine za 2017. godinu, zajedno s okvirnim planovima za sljedeće dvije godine.

Istovremeno je Vijeće ministara BiH upoznato s Prijedlogom programa javnih investicija/razvojno-investicijski program institucija Bosne i Hercegovine 2017–2019.

Vijeće ministara BiH izjasnit će se o tim dokumentima, nakon što budu razmotrene sve sugestije koje će institucije BiH u pisanoj formi dostaviti Ministarstvu financija i trezora do ponedjeljka, 25. srpnja, priopćeno je. 

Izmjene i dopune Zakona o Pravobraniteljstvu

Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas na sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobraniteljstvu BiH usklađen s Mišljenjem Ministarstva financija i trezora, kojim se želi olakšati građanima ostvarivanje njihovih prava, rasteretiti rad sudova, smanjiti sudski troškovi i ostvariti nove proračunske uštede.

Izmjenama Zakona precizira se da Pravobraniteljstvo BiH provodi postupak za mirno rješenje spora, koji može pokrenuti svaka osoba koje namjerava podnijeti tužbu protiv BiH, kao i u slučajevima u kojima BiH namjerava tužiti neku osobu s prebivalištem ili boravištem u našoj zemlji.

Ministarstvo pravde dostavit će taj prijedlog zakona, koji prati zakon o parničnom postupku, Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnom zakonodavnom postupku.


Sporazum s EU o učešću u programu u području zdravstva


Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između BiH i EU o učešću Bosne i Hercegovine u Trećem programu za djelovanje Unije u području zdravstva (2014 – 2020), čime se stvara osnov za uspostavljenje novog partnerstva između aktera iz zdravstvenog sektora BiH i država članica EU. 

Pristupanjem BiH ovom programu stvara se mogućnost kvalitetnije suradnje zemalja regije i Europske unije razmjenjivanjem iskustava, informacija i praksi, što bi doprinijelo unapređenju međunarodnih odnosa u ovoj oblasti i bržoj integraciji BiH u Europsku uniju. U okviru Programa zainteresirane strane imaju mogućnost da sudjeluju u raznim projektima razmjene informacija, praksi i iskustava te pružanja podrške pitanjima iz oblasti zdravstva u državi, s naglaskom na determinante zdravlja i fokusom na pacijenta.


Izraditi strategiju za privlačenje stranih investicija


Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH o izravnim stranim ulaganjima u BiH i Izvješćem o aktivnostima Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH na promociji izravnih stranih ulaganja u BiH u 2015. godini s Projektnim zadatkom za Okvirnu strategiju za privlačenje i promociju stranih investicija 2016 – 2020.

Cilj izrade dokumenta je definiranje aktivnosti i smjernica za promociju stranih investicija koje su fokusirane na povećanje priliva stranih investicija, olakšavanju poslovanja postojećim investitorima te unapređenju koordinacije nadležnih institucija u BiH.

U narednom razdoblju bit će nastavljene i aktivnosti u procesu uklanjanja administrativnih barijera za privlačenje novih investicija, nakon što su 2015. godini posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH značajno liberalizirana ulaganja u BiH.


Pregled stanja u oblasti borbe protiv pranja novca


Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom Uprave za neizravno oporezivanje BiH u vezi s pregledom stanja u oblasti borbe protiv pranja novca, s ciljem harmonizacije sustava sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma, sa standardima i preporukama Radne grupe za financijske mjere protiv pranja novca – FATF.

Informacija uključuje ostvareni napredak u realizaciji aktivnosti nadležnih institucija na državnoj i entitetskoj razini te u Brčko Distriktu BiH u vezi prijenosa novca i novčanih instrumenata preko granice u skladu s preporukama FATF-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije