Vlada FBiH

Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama kaznenog zakona FBiH

Fena
11.05.2017.
u 13:51

Vlada FBiH je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po žurnom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama kaznenog zakona FBiH, a osnovni razlog je su provođenje FATF Akcijskog plana za Bosnu i Hercegovinu i preciziranje odredbi ovog zakona i otklanjanje uočenih manjkavosti.

Izmijenjen je članak 78. Kaznenog zakona, odnosno usuglašen s točkom 2.2. FATF Akcijskog plana za BiH. Naime, ova točka predviđa da entiteti i Brčko Distrikt BiH trebaju revidirati članke u svojim kaznenim zakonima koji predviđaju oduzimanje predmeta i drugih objekata s ciljem uklanjanja ili, barem, konkretiziranja suviše nejasnih uvjeta unutar kojih ova mjera može biti primijenjena (apsolutno nužno na temelju javne sigurnosti ili moralnih razloga, itd.) tako da oduzimanje takvih predmeta zapravo može biti obvezno.

Sukladno ovome, izmijenjena je odredba na način da se predviđa obvezno oduzimanje predmeta učinjenja kaznenog djela. Naime, predmeti koji su upotrijebljeni ili su bili namijenjeni za učinjenje kaznenog djela ili su nastali njegovim učinjenjem, bit će oduzeti  kad postoji opasnost da će biti ponovno upotrijebljeni za učinjenje kaznenog djela ili kad se radi zaštite opće sigurnosti ili iz razloga morala oduzimanja čini prijeko potrebnim, ako su vlasništvo učinitelja, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

Predmeti mogu biti oduzeti i ako nisu vlasništvo učinitelja kad to zahtijevaju interesi opće sigurnosti i razlozi morala, ali se time ne dira u prava trećih osoba na naknadu štete od učinitelja.

Vlada Federacije BiH je također utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o provođenju odluka sudova.

Ova pravni akt uređuje provođenje odluka Ustavnog suda BiH za čije je izvršenje nadležna Vlada FBiH, te odluka Ustavnog suda FBiH i Europskog suda za ljudska prava za čije izvršenje su nadležne institucije Federacije BiH. Nova zakonska rješenja stvaraju pretpostavke za uspostavu jasnog mehanizma u procesu izvršenja ovih odluka kroz zakonodavni i administrativni okvir, što vodi daljem jačanju institucija vlasti i promicanju načela vladavine prava.

Prema Nacrtu zakona, organi vlasti FBiH kojima su dostavljene sudske odluke dužni su ih provoditi u skladu s Ustavom FBiH i zakonom utvrđenim nadležnostima, te na način propisan ovim zakonom. Također su dužni odluke iz svoje nadležnosti izvršavati brzo i efikasno, uz poštovanje zadatih rokova i u slučaju neizvršenja podliježu odgovornosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?