Dom naroda

Usvojen zakon o zabrani pušenja u zatvorenim objektima u FBiH

cigarete
24.03.2022.
u 17:17

Da bi zakon stupio na snagu potrebno je da navedene amandmane usvoji i Zastupnički dom

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje sa amandmanima. Da bi zakon stupio na snagu potrebno je da navedene amandmane usvoji i Zastupnički dom. Zakon predviđa da se zabrani upotreba svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu. Također, propisano je da se zabrani upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

- Stav Kluba Hrvata je bio da treba prihvatiti amandmane jer popravljaju ovaj zakon. Rješenje koje mi imamo u zakonu kako ga je ponudilo Federalno ministarstvo zdravstva je rješenje koje nemamo u našem okruženju. Svi smo mi zato da se zabrani pušenje, ali da ipak na mjestima za uživanje i zabavu da napravimo mogućnost slobodnog izbora svih onih koji ulaze u te barove - rekao je predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović.

Dom naroda Parlamenta prihvatio je tri amandmana koja je uložio izaslanik Aner Žuljević.

- Zakon o zabrani pušenja imamo od 1998. godine. Niko se nikad nije s njim bavio i mi nikad više pušača nismo imali. Naša je namjera da usvajanjem novog zakona, primjenom tog zakona, radom resornih institucija imamo svaki dan manje pušača. To do sada nismo imali - rekao je Žuljević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?