Vlada zasjedala u Mostaru

Usvojen Zakon o zabrani pušenja, ali i bošnjačka verzija izračuna mirovina u Federaciji BiH

17.02.2017.
u 07:00

Vlada Federacije BiH na sjednici u četvrtak u Mostaru utvrdila je i federalnom Parlamentu uputila nacrt Zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. - Ovaj je nacrt u skladu sa svim pozitivnim propisima Europske unije i nadamo se da će proći svu potrebnu proceduru u Parlamentu FBiH - izjavio je na konferenciji za novinare federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić. On je podsjetio kako je BiH potpisnica okvirne konvencije o kontroli duhana, a prema članku 8. spomenute konvencije, zemlje potpisnice se obvezuju poduzeti zakonske, administrativne i izvršne mjere za zaštitu zdravlja i stanovništva. S obzirom na to da nacrt zakona sadrži zabranu pušenja na javnim mjestima, Mandić je kazao kako očekuje da će glede toga biti polemike, kao i javne rasprave, ali kako svi argumenti govore da je ovaj zakon nužno donijeti, piše Večernji list BiH.

Bez utjecaja na ugostitelje

- Iskustva koja smo mi uspjeli vidjeti govore da nije došlo do smanjenja posjeta ugostiteljskim objektima, odnosno smanjenja prometa - kazao je Mandić, istaknuvši kako je ovaj zakon višestruko koristan, prvenstveno jer vodi računa o zdravlju stanovništva, što je i obveza ministarstva. Zakonom se zabranjuje uporaba svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu te u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe. Provedbu zabrane pušenja obvezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora, kao i drugih mjesta u kojima je pušenje zabranjeno. Zakon je predvidio kazne od 15.000 maraka za one koji se ne budu pridržavali novih pravila.

Stari zakon, nova procedura

Vlada je odlučila federalnom Parlamentu ponovno uputiti identičan prijedlog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju (MIO) radi usvajanja po hitnoj proceduri. Riječ je o identičnom tekstu zakona koji je ranije razmatran i u formi prijedloga utvrđen na sjednici Vlade FBiH, a na koji su dana mišljenja federalnih ministarstava pravosuđa i financija, kao i Ureda federalne Vlade za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU. U biti, to znači kako je u proceduri opet dokument koji želi usvojiti bošnjačka strana, dok hrvatski zastupnici i izaslanici traže određene promjene. Ti amandmani su ranije odbijeni. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?