HBŽ

Usvojen Zakon o državnim službenicima

hbz
Foto: Miro Šumanović
31.12.2013.
u 07:21

Ovim zakonom uređuje se radno-pravni status državnih službenika i namještenika u tijelima državne službe HBŽ-a i jedinicama lokalne samouprave

Zakon o državnim službenicima i namještenicima u tijelima državne službe u Hercegbosanskoj županiji (HBŽ) usvojen je  na sjednici Skupštine ove županije. 

Ovim zakonom uređuje se radno-pravni status državnih službenika i namještenika u tijelima državne službe HBŽ-a i jedinicama lokalne samouprave. 

Predlagač ovog zakona, ministar pravosuđa i uprave Vlade Hercegbosanske županije Željko Rujević je zastupnicima prenio da se temelj za donošenja ovog zakona nalazi u odredbama Ustava HBŽ-a kojim je određeno da županija ima ovlasti koje Ustavom FBiH nisu izričito povjerene federalnoj vlasti a po kojima je županija ovlaštena za utvrđivanje politike u svezi s reguliranjem i osiguranjem javnih službi i provedbom socijalne politike. 

Kao razlog donošenja ovog zakona Rujević je naglasio presudu Ustavnog suda FBiH kojom je prestala primjena Zakona o državnoj službi BiH u županijama, gradovima i općinama jer je Ustavni sud stao na stajalište da federalna vlada nije mogla regulirati svojim zakonom radne odnose u državnoj službi. 

"Nakon donošenja ove presude, većina županija je kao prelazno rješenje preuzimala odnosno produžavala primjenu zakona o državnoj službi u FBiH a naša županija je jedina koja iz opće poznatih razloga formiranja vlasti nije preuzela federalni zakon“, prenio je Rujević. 

O usvojenom zakonu premijer Vlade Hercegbosanske županije Branko Ivković je kazao da raniji vezani materijal nije sadržavao ili nije poznavao rad na mandatni period rukovodećih državnih službenika, od pomoćnika ministara, glavnog inspektora do direktora uprava, u situaciji kad se mijenja Vlada da se samo mijenja ministar ali sve drugo ostaje isto. 

"Što možete očekivati od te postavljene osobe ili Vlade kad u najbliže suradnike ili operativce koji bi trebali biti glavni nositelji posla nema povjerenje s jedne strane, dok je s druge strane upitna i stručnost tih osoba jer su došli političkim načinom a ovim zakonom mi rješavamo te stvari“, kazao je Ivković. 

Da je ovaj zakon politički i motiviran misli predsjednik kluba HDZ -a 1990 Dinko Barać, koji je ispred kluba HDZ-a 1990 podnio amandman koji nije uvršten u spomenuti zakon a u kojem stoji da se javni natječaj ponavlja ukoliko se popunjavanje radnog mjesta nije moglo izvršiti zbog toga što se nitko nije prijavio ili nije uspješno prošao natječajnu proceduru. 

"Načela se krše zato što se zaključivanjem javnog natječaja smjenjuju svi rukovodeći kadrovi u ovoj županiji dok se u FBiH i ostalim županijama ostavlja period od pet godina prelaznog perioda", kazao je Barać dodavši da je ovaj zakon donesen upravo s ciljem da se kadrovi HDZ-a 1990 smijene sa pozicija u županijskoj vlasti. 

Također nisu prihvaćeni ni amandmani neovisnog hrvatskog zastupnika Drage Stanića, koji je tražio da struktura državnih službenika i namještenika okvirno odražava administrativno- teritorijalnu podjelu ove županije te da se pripadnost državnog službenika ili namještenika zasniva na potvrdi o prebivalištu istoga dok je to u zakonu definirano prema posljednjem popisu stanovništva iz 1991.godine. 

Prema riječima potpredsjednika Županijske skupštine Jasenka Tufekčića (SDA) ovim zakonom se otvara novo poglavlje uređenja državne službe prema presudi Ustavnog suda. 

On smatra da će nakon ovoga uslijediti i zakon o plaćama te da će to biti jedan kontinuitet u objektivnom smislu u kojem se može dalje raditi sa uređenjem ovog zakona podzakonskim aktima te će se tada imati kvalitetno rješenje državne uprave. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?