Skupština HNŽ

Usvojen proračun HNŽ-a u iznosu od oko 211 milijuna maraka

28.12.2017.
u 17:35

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije je, na današnjoj devetoj izvanrednoj sjednici usvojila Proračun HNŽ za 2018. godinu u iznosu 210.964.632 KM, što predstavlja povećanje za više od 14 milijuna KM u odnosu na 2017. godinu. Također, usvojen je i Zakon o izvršenju Proračuna HNŽ, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a. 

Predsjednik Vlade Nevenko Herceg naglasio je kako je riječ o Proračunu i projekcijama koje dalje jačaju i povećavaju održivost županijskih javnih financija uz istodobno osiguravanje potrebnih i dostatnih sredstava za neometano funkcioniranje, ali i osiguravanje dodatnih sredstava za  programe i projekte, prije svega u području demografije kroz zaštitu obitelji s djecom, socijale ali i realnog sektora kroz poticaje u gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu.

„Vlada ne odustaje od realnog planiranja i primjene zlatnog pravila proračunske ravnoteže i bez zaduživanja. Od početka mandata ta se uvjetno kazano "taktika" pokazala uspješnom čime smo zaustavili raniju praksu proračunskog deficita, a ove smo godine svjedoci i značajnijeg suficita koji je iskazan kroz Rebalans Proračuna za 2017. koji smo usvojili.

Kako dobitnu kombinaciju ne treba mijenjati, tako smo i Prijedlog Proračuna za 2018. temeljili na realnoj projekciji prihoda i s njima uravnoteženim rashodima“, kazao je predsjednik Herceg.

„Značajno su povećana sredstva za izvansudske nagodbe čime želimo smanjiti, a u konačnici i riješiti pitanje pravomoćnih sudskih presuda iz radno-pravnih odnosa koje godinama opterećuju Proračun, ali i otežavaju dijalog sa socijalnim partnerima. Također, povećana su izdvajanja za različna područja, osobito braniteljsku populaciju, stipendiranje studenata, prijam vježbenika, te obnovu školskih zgrada, zdravstvenih ustanova i drugih javnih objekata, a i sljedeće se godine nastavlja snažno podupiranje značajnih infrastrukturnih projekata u našim jedinicama lokalne samouprave. Ipak, najznačajnijim mi se čini spomenuti planirana sredstva za tekuće transfere koja su povećana više od 24% u odnosu na aktualni Proračun i  čine nešto manje od četvrtine  ukupno planiranih izdataka. Upravo na toj poziciji  planirana su sredstva za  programe i projekte, prije svega u području demografije kroz zaštitu obitelji s djecom, socijale ali i realnog sektora kroz poticaje u gospodarstvu, poljoprivredi, turizmu i  Zračnoj luci Mostar, te subvencije javnim poduzećima. Time se uz redovita ulaganja u obrazovanje, znanost, kulturu i šport otvara jedna nova - razvojna dimenzija Proračuna, koju ćemo iskreno vjerujem kroz godinu dodatno osnaživati ako nastavimo dosadašnju praksu odgovornog upravljanja javnim financijama“, istaknuo je predsjednik Herceg.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije