Na Leutarovu grobu zapaljena svijeća

Ustavni sud BiH zatražio da se rasvijetli atentat na Jozu Leutara

05.10.2021.
u 18:12

Ustavni sud BiH u utorak je utvrdio kršenja Ustava te zemje i Europske konvencije o ljudskim pravima i slobodama u slučaju atentata na doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara, te je naložio Tužiteljstvu BiH da rasvijetli to ubojstvo počinjeno prije 22. godine u središtu Sarajeva.
U odluci objavljenoj na mrežnim stranicama Ustavnoga suda BiH navodi se kako je utvrđena 'povreda prava na život' i neučinkovitosti vlasti da provedu istragu i pronađu počinitelje ubojstva doministra unutarnjih poslova Joze Leutara u proljeće 1999. godine. Pritom je Ustavni sud naložio državnome Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine koje je preuzelo istragu od županijskog, sarajevskog tužiteljstva da poduzme
'sve potrebne mjere' kako bi se otklonile povrede ustava BiH i Europske konvencije o ljudskim pravima i slobodama obitelji Leutar. Prošle godine je preko ureda mostarske odvjetnice Nade Dalipagić apelaciju Ustavnome sudu BiH podnio Ivica Leutar, sin pokojnog doministra unutarnjih poslova Federacije BiH. U izjavi za medije on je izrazio očekivanje da je odluka ustavnoga suda pomoći u pronalaženju ubojica i nalogodavaca ovoga zločina. Posve je uvjeren da iza prikrivanja stoji obavještajni i državni vrh u Sarajevu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije