Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ustavni sud BiH ruši odluku o lokalnim izborima?

25. svibnja 2020. u 19:20 0 komentara 1090 prikaza
izbori
Foto: Reuters

Zbog odgađanja lokalnih izbora u BiH sa 4. listopada na 15. studeni SNSD će sutra ujutro podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, u kojoj će tražiti ocjenu ustavnosti odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o odgađanju izbora, rekao je za Nezavisne novine Luka Petrović, generalni tajnik te stranke.

Petrović je najavio podnošenje apelacije uz obrazloženje da SDS i PDP "čine sve da odgode lokalne izbore i da koalicija sa SDA bude što stabilnija".

Vehid Šehić, direktor koalicije "Pod lupom" i bivši predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kaže kako je odluka SIP-a potpuno nezakonita i kako nema zakonsko uporište, čak i kad bi se, kako kaže, postojeće zakonske norme tumačile široko. 

Kako tvrdi, Izborni zakon, pored redovitih, prepoznaje samo tri različita načina izbora, i to prijevremene, odgođene i ponovljene. Izbori se mogu odgoditi na biračkom mjestu ili u izbornoj jedinici samo u slučaju neke nepogode, poput poplava ili slično.

"U tom slučaju SIP donosi odluku kojom se izbori mogu održati sedam dana nakon redovitih, a najkasnije 30 dana od održanih redovitih izbora", rekao je Šehić i dodao kako je problematično, ne samo to što su izbori pomjereni na 15. studeni, što je više od mjesec dana u odnosu na redoviti termin, nego i to što redoviti izbori ne bi niti bili održani, na osnovu kojih bi se mogli raspisati odgođeni izbori.

"Konačnu odluku donijet će sud, ali po mom mišljenju, oni su uradili nešto što Zakon ne dozvoljava. Ništa od toga što je urađeno, po mom mišljenju, nije u skladu sa Zakonom", rekao je Šehić. 

Po njegovim riječima, iako je to samo dio problema jer, kako objašnjava, Izborni zakon propisuje da se u izbornoj godini mora osigurati financiranje te kako to znači da proračun, iako još nije usvojen, mora imati i u privremenoj formi sredstva za održavanje izbora. 

Osim toga, problematično je i to što je SIP, kako naglašava, raspisao javne nabavke za izborne materijale na dan na koji je odgodio izbore, a to nije uradio 7. svibnja. 

"Kad je trebalo da raspišu izbore, rekli su kako nema novca za javne nabavke, jer nije usvojen proračun, a sad kažu kako mogu javne nabavke iako nije usvojen proračun. To je jako čudno, jer ja pitam kako tada nije moglo, a sad može", kaže Šehić.

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ BiH, ocijenila je za Srnu kako SIP nije imalo zakonsku osnovu za odgodi održavanje lokalnih izbora te tvrdi kako je dio članova izabran nezakonito i kako su počeli raditi ne poštujući Zakon.

"Nitko ne spori da sredstva za održavanje lokalnih izbora treba osigurati, ali ne vidim nijedno zakonsko utemeljenje na osnovu kojeg je SIP donijelo odluku o odgodi izbora", rekla je Krišto.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banja Luke, je ponovio kako je odluka o odgađanju izbora nezakonita te kako nije donesen niti rokovnik, iako je to obveza po Zakonu.

"Nakon toga je potpuno nezakonito određen neki drugi termin, koji nema uporište niti u jednom članu Zakona, te je 15. studenoga izvađen negdje 'iz džepa'", rekao je on. 

Mićo Mićić, predsjednik novoformirane SDSS rekao je kako su spremni za izbore kada god se budu održali.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.