Apelacija ušla u proceduru

Ustavni sud BiH razmatrat će ukidanje Petritschevih amandmana na Ustav FBiH

13.01.2018.
u 12:00

Nakon što je službeno zaprimljena apelacija predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjane Krišto na Ustav Federacije BiH u dijelu koji se odnosi na izbor izaslanika za Dom naroda iz svake županije, prema proceduri, Ustavni sud će najprije razmotriti udovoljava li svim zahtjevima ta apelacija. Nakon toga zadužit će se sudac koji će raditi na tome predmetu te bi se, prema proceduri, trebalo tražiti stajalište zakonodavca u Federaciji BiH.

Ljubićeva apelacija

Krišto je od Ustavnog suda zatražila brisanje odredbi Ustava Federacije BiH koje definiraju da se iz svake županije bira po jedan Hrvat, Srbin i Bošnjak u federalni Dom naroda po automatizmu ako se plasira u bilo koju od deset županijskih skupština, čak i unatoč tome ako u toj županiji, kao u primjeru Goražda, žive tek 24 Hrvata. Ustavni sud BiH dalje bi trebao zatražiti od zakonodavca u Federaciji BiH, Parlamenta stav glede zahtjeva predsjedateljice Krišto.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?