intervju BORJANA KRIŠTO

Ustavni sud BiH radi pod pritiskom po apelaciji o Ustavu FBiH

24.03.2018.
u 11:00

Pomalo neočekivano, Ustavni sud BiH odgodio je odlučivanje o apelaciji tadašnje predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto o odredbama Ustava Federacije BiH povezanih s već ranije izbrisanim odredbama Izbornog zakona za jednu od sljedećih sjednica. Ta odluka mogla bi se nazvati “kompromisnom” nakon zahtjeva SDA da se odbaci ta apelacija. U međuvremenu je zatraženo stajalište OHR-a koji je tu prijepornu rečenicu i izmislio o izboru makar jednoga Srbina, Bošnjaka i Hrvata iz svake županije za Dom naroda, a već je izbrisana u Izbornom zakonu.


Jeste li očekivali ovakvo stajalište Ustavnog suda BiH?

- Za mene ovo nije bilo očekivano. Očekivala sam odluku Ustavnog suda imajući u vidu da sam podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi Ustava Federacije BiH u odnosu na Ustav BiH. Pri tome sam se služila gotovo identičnim obrazloženjima, a radi se o istoj normi kao u Izbornom zakonu, koje su izbrisane kada sam se pozivala na Europsku konvenciju i Ustav BiH. Kako je priopćeno iz Suda, obavljena je samo preliminarna rasprava i zatraženo je da se oko ovoga pitanja uključi OHR kao prijatelj suda (amicus curie), čije se pak odredbe preispituju.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Feral
Feral
15:12 24.03.2018.

Ona i njen vodja jugoslaven Covic iz straha od gubitka vlasti poduzimaju s e da bi ostali na vlasti i dalje na suvo brijali svoje ovce u svom toru

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?