Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ustavni sud BiH će ispitati mjere o zabrani kretanja mlađim od 18 i starijim od 65 godina

14. travnja 2020. u 14:27 0 komentara 165 prikaza

Ustavni sud BiH će 22. travnja donijeti odluke o tome je li se zabranama kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina u Federaciji BiH uslijed epidemije koronavirusa krše prava građana, najavio je predsjednik ovog suda Zlatko Knežević, piše Srna.
On je naveo da su građani protiv odluka Federalnog stožera civilne zaštite podnijeli nekoliko apelacija i da zahtijevaju odluku suda o mjerama ograničenja kretanja za djecu mlađu od 18 godina, ali i za osobe starije od 65 godina.

"Redovno pratimo situaciju, u toku smo svih naredbi, odluka i ukaza. Na sreću, neke, koje su katastrofalne za ustavni poredak, donesu se pa se povuku vrlo brzo, poput zabrane međusobnih kontakata između općina i lokalnih zajednica. Ljudi su, na svu sreću, shvatili da to nema veze s pameću", rekao je Knežević za Birn.

Vlasti u BiH, prema ocjeni Kneževića, za sada postupaju odgovorno, a uvedene mjere su donesene na zakonit način.

Predsjednik Ustavnog suda BiH je rekao da može da prihvati sve mjere ograničenja, ali pod uvjetom da su zasnovane na preporuci medicinske struke, a sve izvan toga je nazvao pretjerivanjem.

Ključno je, kako je naveo Knežević, da građani znaju koliko dugo će mjere ograničenja biti produžene.

"Neki vremenski period mora biti naveden. Premda se produžavao. Premda se donosila odluka da se produžava. Građanin mora znati u kojem periodu je njegovo pravo ograničeno", objasnio je Knežević.

Jedan od velikih problema koje će izazvati situacija stvorena zbog virusa korona bit će, smatra Knežević, poštivanje obaveza da se osiguraju suđenja u razumnom roku.

On je podsjetio da je VSTV BiH prošlog mjeseca donio odluku da se odgode glavni pretresi, osim u slučajevima određivanja ili produženja pritvora, u hitnim i u slučajevima kada postoji opasnost od zastare, te da se odgađaju sva ročišta u prekršajnoj materiji osim u predmetima koji su pokrenuti zbog postupanja suprotno izdanim rješenjima i naredbama nadležnih uslijed pojave novog virusa.

"U ovom segmentu suđenja u razumnom roku će stvoriti problem, ako će to trajati nekoliko mjeseci i ako sudovi uspiju najveći dio svog posla riješiti takozvanom online komunikacijom ili radom od kuće, onda neće biti preveliki problem. A ako se to shvati kao izgovor za nepostupanje prema standardima suđenja u razumnom roku, to će onda stvoriti pravi problem", smatra Knežević.

Knežević nije želio dati ocjenu je li potez VSTV-a dobar ili ne, navodeći da nije nadležan za "redovito sudstvo", te je dodao da u većini predmeta u izvršnom postupku nema potrebe za izravnom komunikacijom stranaka, te da u tom smislu nema potrebe za kompletnom obustavom.

"Vidjet ćemo kakve će posljedice biti i rasprave poslije ovoga, kada prestanu izvanredne okolnosti. Ipak, čini mi se da se svi u ovoj zemlji ponašaju na način - bolje da malo djeluju prestrogo nego da snose odgovornosti za nešto što bi izravno moglo ugroziti živote. Meni je drago da je VSTV reagirao, to mogu kao pravnik reći, kao netko tko je u tom sustavu 30 i nešto godina, ali najbolja ocjena će biti kada prođe ovo sve i kad stavimo na papir korist i štetu od ovakvog ponašanja", pojasnio je Knežević.

Istaknuo je da Ustavni sud nije značajno usporio svoj rad i da nastoji prati situaciju, reagirati pravovremeno, a trenutno izvršava oko 90 posto svojih aktivnosti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.