alergija

Usta vas mogu svrbjeti od voća i povrća - evo što je uzrok

Fotolia
08.06.2017.
u 14:25

Pojavljuje se kod ljudi alergičnih na palud, a vrsta plodova koji aktiviraju oralni alergijski sindrom povezana je s vrstom alergena na koji je netko osjetljiv i sezonom kada se pojavljuje

Radi se o oralnom alergijskom sindromu (OAS), a pojavljuje se kod ljudi alergičnih na pelud. Mnoge vrste voća i povrća sadrže bjelančevine slične peludi pa to imunološki sustav pogrešno protumači i reagira. Stručnjaci kažu da je alergičnih na pelud sve više pa je tako i sve veći broj ljudi kod kojih se pojavljuje OAS, prenosi 24sata.hr. 

Hrana koja u najvećem broju slučajeva uzrokuje OAS su jabuke, breskve, šljive, trešnje, nektarine, lješnjaci, bademi i mrkva. 

Simptomi, koji obično traju od nekoliko minuta do sat vremena, uglavnom nastaju u usnoj šupljini pri čemu svrbe usne, grlo i jezik. No, simptomi se ponekad pojavljuju i u probavnom sustavu. Dobra prevencija je kuhanje voća i povrća.

Ovaj sindrom se rijetko pojavljuje kod male djece, ali mu učestalost raste što su djeca starija. Češći je kod adolescenata i doraslih ljudi.

Različiti plodovi odgovaraju različitim vrstama sezonskih alergija. Na primjer, mrkva i kivi sadrže bjelančevine najsličnije peludi stabala koje cvjeta u proljeće. Kod rajčice i lubenice su najsličnije ljetnim travama, a jabuke i banane jesenskom korovu.

Da bi se OAS izbjegao preporuka je kuhati određeno voće ili povrće ili ga ukloniti iz prehrane, prenosi nymag.com.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?