Novi uspjeh UKC-a Tuzla

Uspješno urađene dvije transplantacije koštane srži

ukc tuzla
16.02.2021.
u 10:15

Na Univezitetskom kliničkom centru Tuzla u posljednja dva tjedna urađene su dvije transplantacije koštane srži.

Obje operacije uspješno su okončane zahvaljujući stručnosti transplantacijskog tima.

Transplantacija koštane srži ili matične ćelije hematopoeze je najkomplicraniji, visoko specijalizirani modalitet liječenja koji poznaje suvremena medicina – pojasnila je načelnica Klinike za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze Aida Arnautović Čustović.
Njen tim je u protekla dva tjedna liječio dva pacijenta na taj način.

Ove godine smo prvog pacijenta transplantirali. Obolio je od multiplog mijeloma, liječen je kod nas godinu dana kad su se stekli uvjeti za ferezu, prikupljanje ćelija to smo iskoristili i u siječnju mu uradili. U petak, 15. dan od transplantacije pacijent se oporavio i pušten je kući – kazala je Arnautović Čustović.

Također i drugom pacijentu je uspješno urađena transplantacija i stabilan je.

Tuzla je jedini klinički centar u BiH koji radi transplantaciju koštane srži kod pacijenata kojima je potreban donor matičnih ćelija.

Međutim, naš problem je što mi nemamo ministarstvo zdravlja na razini države i što mi kao takvi ne možemo potraživati od internacionalnog registra donore. Tako ne možemo ni ponuditi jer znači nemamo registra dobrovoljnih davatelja matične ćelije – istaknula je Arnautović Čustović.

Pacijenti koji ne nađu 100 posto podudarnog donora operaciji se moraju podvrgnuti izvan granica BiH. Još jedan od problema je i to što su hematološka dijagnostika i terapija  izuzetno skupi pa se tako mnogi lijekovi odobravaju na razini Federalnog fonda solidarnosti, a za lijekove, koji se ne nađu na popisu, pacijenti moraju sami osigurati novac.

Ni jedan doktor ne može samostalno liječiti malignu bolest bila ona hematološka, nehematološka to se liječi konzilijarno onda mi naravno stručno i preporučimo lijek. Međutim, mnogi pacijenti kupuju lijekove jer nisu ti lijekovi na listi i kad ne dobiju lijek idu na listu čekanja što je nonsens da pacijenti koji boluju od malignih bolesti budu na listi čekanja – rekla je Arnautović Čustović. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije