Koalicijski partneri na državnoj i federalnoj razini podvukli crtu

Uspjeh će se pokazati na ekonomskom zamahu i provedbi presuda Ustavnog suda

13.10.2016.
u 07:00

Dvojbe oko opstanka koalicija na državnoj i federalnoj razini za sada su otklonjene, ali jasno je kako se mnogo toga u funkcioniranju tih koalicija, posebice u Federaciji, mora promijeniti, piše Večernji list BiH.

Mijenjanje kadrova

- Sve se svodi na to da što manje pričamo, a što više provodimo, kazao je nakon serije razgovora koalicijskih partnera u utorak čelnik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Ono oko čega su se složili Čović, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić je da se važni procesi moraju ubrzati i da se ne treba svako malo iznova dogovarati o nečemu o čemu se već ranije postigao dogovor. Upravo je to bio čest slučaj u protekloj godini dana kada je u pitanju funkcioniranje vladajuće koalicije na federalnoj razini.

Svojevrsni test novog pristupa radu koalicije bit će projekti prometne i energetske infrastrukture koji su već prebačeni nadležnim razinama i institucijama. Čelnici stranaka više se ne bi trebali vraćati na njih jer strateške političke odluke su uglavnom donesene. Sad je na ministrima, direktorima javnih poduzeća i drugim “operativcima” da to pretoče u konkretne akcije. Značajan je dogovor da će svaka od članica koalicije moći mijenjati svoje kadrove čijim radom nije zadovoljna bez otpora ostalih partnera.

To pojednostavljenje kadrovskih promjena sigurno će djelovati i na to da se mnogi koji su imenovani na odgovorne pozicije dodatno uozbilje.

Cilj je da Federacija u iduće dvije godine bude veliko gradilište i da posebice cestogradnja bude intenzivirana. Pitanja i prijedlozi odluka koje su već u parlamentarnoj proceduri ponovno će biti razmotreni kako bi se izbjegli sporovi i problemi na samim sjednicama. Predizborna kampanja je umnogome opteretila političke odnose u zemlji, a incidenti, poput onih u Stocu, ugrozili su i odnose u vladajućoj koaliciji. Navodno su svi spremni da se radi na smirivanju stanja te se neće dopustiti da ovaj problem ugrozi nastavak reformi.

Podvući crtu

Funkcionalnija koalicija bit će potrebna i na državnoj razini. Savez za promjene ostaje dio parlamentarne većine, ali će i procesi koje provode Vijeće ministara, Parlament BiH i druge državne institucije morati biti ubrzani. Stabilnost koalicija na obje razine i države u cjelini umnogome će ovisiti i o provedbi svih odluka Ustavnog suda BiH, uključujući one koje se tiču Mostara i slučaja “Sejdić i Finci”.

Plan je da ovaj dio posla bude završen do kraja siječnja iduće godine. Na pola mandata ove vlasti vrijeme je da se podvuče crta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?