Veterinarski fakultet u Sarajevu

Uspjeh domaćih stručnjaka: Izoliran prvi bh. soj virusa SARS-CoV-2

ilustracija
04.06.2020.
u 11:20

Laboratorij za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta sarajevskog sveučilišta iz kliničkih uzoraka ljudi oboljelih od COVID-19 izolirao je prvi bh. soj virusa SARS-CoV-2, uzročnik spomenutog oboljenja.

Taj, za bosanskohercegovačku znanost u cjelini veliki i jako važan iskorak, napravljen vlastitim sredstvima Veterinarskog fakulteta predstavlja konkretan doprinos domaće pameti, inventivnosti i znanja svjetskim naporima u rasvjetljavanju prirode i porijekla virusa s jedne te potencijalni doprinos razvoju adekvatnog cjepiva s druge strane, piše Faktor. 

Posjed vlastitog soja virusa također predstavlja i polaznu osnovu za brojna multidisciplinarna istraživanja i projekte, kako znanstveno istraživačke tako i aplikativne, domaće i međunarodne.

Posebno je značajno istaknuti i kako je najveći dio rada na izolaciji virusa, pod supervizijom šefa Laboratorija prof. dr. Teufika Goletića, napravio mladi znanstveno istraživački tim, dominantno napravljen od studenata doktorskog studija "Veterinarska medicina i javno zdravstvo" kojega organizira Veterinarski fakultet sarajevskog sveučilišta. 

Na projektu izolacije virusa značajan doprinos dali su i Akademija nauka i umjetnosti BiH predstavljena akademkinjom prof. dr. Mirsadom Hukić te eminentni mikrobiolozi, kliničari, genetičari i epidemiolozi iz većeg broja institucija s područja cijele zemlje.

Važno je napomenuti kako je taj značajan korak dio šire studije u kojoj sudjeluju i druge bh. institucije, a koji bi trebao rezultirati ustanovljavanjem genetičkih sekvenci soja SARS-CoV-2 virusa prisutnog u BiH populaciji.

Za završetak spomenute studije - molekularne karakterizacije, odnosno sekvencioniranja genoma izoliranog bh. soja virusa COVID-19 te virusnih genoma iz kliničkih uzoraka, a kojim bi, između ostaloga, dobili i odgovore na pitanja puteva unosa virusa, stupanj i vrstu mutacija, ali i adekvatnosti i primjerenosti korištenih PCR temeljenih dijagnostičkih testova, neophodna je podrška nadležnih ministarstava, priopćeno je s Veterinarskog fakulteta.

S tim u vezi, Veterinarski fakultet izražava zahvalnost za interes i zalaganje iskazano od strane Federalnog ministarstva zdravlja te posebno Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju i UNDP-ovom Programu podrške odgovoru na COVID-19 u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije