zdž

Uskoro odluka o visini poticaja za proizvodnju maline

maline
23.07.2019.
u 19:01

Premijer Zeničko-dobojske županije Mirza Ganić i predsjedatelj Skupštine Ćazim Huskić primili su danas predstavnike proizvođača maline u žepačkoj mjesnoj zajednici Željezno Polje - predsjednika Udruženja malinara Željezno Polje Edina Šišića, direktora Poljoprivredne zadruge "Žepački rolend" Mirzeta Krehmića, šefa Hladnjače "Natural Food" u Željeznom Polju Mustafa Efendića te predsjednika UO Udruženja poljoprivrednika ZDŽ Emira Tutnjića.

Sastanku su nazočili ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mirnes Bašić te ministar za branitelje Fahrudin Čolaković, priopćeno je iz Pres službe ZDŽ. 

MZ Željezno Polje je pionir u malinarskoj proizvodnji i najvećim dijelom je zaslužna što je ZDŽ lider u ovoj poljoprivrednoj grani u BiH. Zahvaljujući organiziranoj proizvodnji i otkupu te kontinuiranim mjerama poticaja Vlade ZDŽ, egzistenciju u malinarstvu ostvaruje veliki broj domaćinstava u Željeznom Polju. Proizvođači su posljednjih nekoliko godina suočeni s nizom problema, a najveći su niske otkupne cijene maline, tako da su najave povećanja cijene dočekane s olakšanjem.

Prema podacima iz Registra poljoprivrednih gazdinstava, pod zasadima maline i kupine je 650 hektara zemljišta u Zeničko-dobojskoj županiji, a malinarstvom se bavi 3.500 proizvođača, ne računajući članove domaćinstava. Vlada je prošle godine za podršku malinarstvu izdvojila jedan milijun KM, a proizvođači su dobili poticaj od 25 feninga po kilogramu.

Premijer Ganić je ponovio posvećenost Vlade da nastaviti provoditi mjere podrške malinarskoj proizvodnji, istaknuvši da će proizvođači maline i drugog jagodičastog voća i ove godine moći računati na novčanu podršku, tako da će ubrzo biti donesena odluka o visini poticaja. U narednom razdoblju u fokusu Vlade će biti izgradnja novih hladnjača i prerađivačkih pogona na području ZDŽ, kako bi se preradom malini dala nova vrijednost, a novim skladišnim kapacitetima ublažili potresi na tržištu, priopćeno je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije