Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Uskoro kreće priprema blagdanskih keksića: Evo koje greške kod pripreme treba izbjegavati

Kako biste spriječili neuspjele kekse i kolače, pročitajte ove korisne savjete.
25. studenoga 2020. u 07:28 0 komentara 165 prikaza
Foto: shutterstock

Već sljedećeg tjedna ući ćemo u prosinac, a znamo svi što to znači - počinje blagdansko raspoloženje, ukrašavanje doma, slušanje božićnih pjesama i priprema kolača! Mnogi vole ispeći obične keksiće i ukrašavati ih zajedno s obitelji, posebno djeca. No, nerijetko se dogodi da dekoracija ne uspije, a MSN otkriva koji su najčešći krivci za neuspješno pripremljene blagdanske keksiće.

Prvo, morate odabrati dobru vrstu keksa - nisu svi za ukrašavanje. Najbolji su oni s đumbirom ili ravni šećerni keksi. Neće se mrviti dok ih ukrašavate, a ravna, glatka i velika površina odlična je da po njima crtate i lijepite razne perlice, pahuljice i slično. Bitno je, naravno, i dobro ispeći kekse.

Blogerica i autorica kuharice, Sally McKenzie, savjetuje da ih izvadite iz pećnice onda kada rubovi lagano poprime smeđu boju. Ne žurite, pustite ih da se dobro ohlade kako bi se još stisnuli. Također, ako ih ukrašavate dok su topli, krema i dekoracija će se topiti. Najbolje bi bilo da ih pripremite večer prije.

Nakon što ste pripremili kekse, vrijeme je za smjesu za dekoriranje. Ona ne smije biti niti pregusta niti prerijetka, ističu stručnjaci. Pomiješajte ju u zdjeli, a zatim njome lupite o pult nekoliko puta. Ako se površina smjese izravnala - odlična je! Ako ne, vjerojatno je previše čvrsta, pa možete dodati malo vode i ponoviti postupak.

Nemojte štedjeti na smjesi kada ju krenete mazati na keksiće - slobodno budite raskošni i namažite deblji sloj kako bi se ostali ukrasi lijepo primili. Također, birajte neki jednostavni dizajn, ne komplicirajte - ponekad je dovoljno kekse samo posuti šarenim mrvicama. Uživajte u cijelom procesu zajedno s obitelji i prijateljima.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.