isplata u ponedjeljak, 5. lipnja

Uskoro isplata uvećanih mirovina: Primanja za svibanj porasla za 3,9 posto

umirovljenici
26.05.2023.
u 19:56

- Prijašnja vlada donijela je odluku da izvanredno povećanje stupi na snagu u srpnju 2023. godine, a nova vlada donijela je odluku da proširi obim mjeseci, i isplata mirovina od svibnja bit će viša za 3,9 posto - rekao je ministar Delić

Umirovljenici u Federaciji BiH će u ponedjeljak, 5. lipnja, svoja svibanjska primanja dobiti uvećana za 3,9 posto.

Tako će iznos najniže mirovine, umjesto 518,07 KM, iznositi 538,27 KM, a s obzirom na to da je riječ o linearnom uvećanju, to znači da će svi iznosi mirovina biti viši za 3,9 posto.

Ovo uvećanje, podsjetimo, uslijedilo je nakon što je Federalna vlada revidirala odluku prethodne vlade o vanrednom usklađivanju mirovina koje se vrši jedanput godišnje na osnovu člana 80. Zakona o mirovinsko -invalidskom osiguranju, piše Dnevni avaz

Upravo je Vlada FBiH, s Fadilom Novalićem na čelu, prekršila stav 3. tog člana, u kojem stoji da se odluka o  izvanrednom usklađivanju donosi do kraja mjeseca od kojeg se vrši izvanredno usklađivanje.

Podsjetimo, prema odluci Federalne vlade, isplata uvećanih mirovina trebala je početi u kolovozu.

- Prijašnja vlada donijela je odluku da izvanredno povećanje stupi na snagu u srpnju 2023. godine, a nova vlada donijela je odluku da proširi obim mjeseci, i isplata mirovina od svibnja bit će viša za 3,9 posto - rekao je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH.

U ovu svrhu Vlada FBiH je osigurala dodatnih 14 milijuna KM.

Inače, mirovine su u ovoj godini uvećane za nešto više od 20 posto, računajući, uz izvanredno, i ono redovno usklađivanje od 16,25 posto.

U Savezu umirovljenika FBiH pozdravili su revidiranje odluke o vanrednom usklađivanju, međutim, s obzirom na stalna poskupljenja, rješenje vide upravo u obuzdavanju rasta cijena.

- To smo u prijedlogu svojih mjera, uz otvaranje novih radnih mjesta, i podvukli ministru Deliću. Neophodna je intenzivna kontrola trgovačkih lanaca, pogotovo kada je riječ o cijenama osnovnih životnih namirnica - poručio je Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije