Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Usklađenost podataka iz zemljišnih knjiga i katastra 57%

17. kolovoza 2022. u 13:25 0 komentara 642 prikaza

Izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH prihvatili su predložene dopune Zakona o zemljišnim knjigama, čiji je cilj osigurati automatsku harmonizaciju podataka u zemljišnim knjigama i katastru, imajući u vidu da je trenutačna usklađenost 57 posto, piše Večernji list BiH. Uz ovu dopunu, usvojene su i dopune Zakona o premjeru i katastru nekretnina te Zakona o premjeru i katastru zemljišta.

Dvojna registracija

Kako se navodi u razlozima donošenja dopune, ističe se kako sustav registracije nekretnina čini temeljnu infrastrukturu svake državne zajednice i temelj za upravljanje prostornim resursima. U FBiH baštinimo sustav dvojne registracije kroz katastar i zemljišnu knjigu. Puno stoljeće primjene takvog sustava u izrazito turbulentnim vremenima za posljedicu je imalo neusklađenost podataka katastra i zemljišne knjige, samim time neažurnost sustava i ozbiljne prepreke kada je riječ o stavljanju nekretnina u službu gospodarskog i općeg društvenog napretka. Ovaj je problem prepoznat te se u cilju unaprjeđenja sustava registracije nekretnina na području FBiH od 2013. godine sustavno pristupilo modernizaciji sustava i usklađivanju podataka katastra i zemljišne knjige provođenjem projekta registracije nekretnina podržanog kreditnim sredstvima Svjetske banke. Provlačenjem projektnih aktivnosti rezultiralo je s 57,8% zemljišnoknjižnih uložaka zasnovanih na novom katastarskom premjeru u odnosu na 33,3% prije početka provođenja projekta, pri čemu treba imati u vidu da je projekt fokusiran na urbana područja.

Novine

Predložene izmjene odnose se samo na jedan članak, i to onaj 88. - Ako se zahtjevi odnose na nekretnine, koje prema svojim podacima u popisnom listu ne odgovaraju aktualnim rezultatima premjera ili još uopće nisu premjerene, te će se nekretnine u odjeljku A opisati prema drugim kriterijima, tako da je treća osoba u stanju na osnovi tog opisa identificirati nekretninu. Ako postoji točan premjer kao i točno određenje granica, veličine te opis i kultura parcele, oni se priopćenjem organa za katastarski premjer, bez posebnog zahtjeva, preuzimaju u zemljišnoknjižni uložak u odjeljku A kao aktualni popisni podaci. Promjenom oznake i preuzimanjem rezultata premjera ne mijenjaju se pravni odnosi na nekretnini - glasi izmjena stavka 1 ovog članka, a dodan je i stavak 2 - "Ako na osnovi novog premjera nije moguće povezivanje pravnih odnosa s dosadašnjim nekretninama, ovi će se zemljišnoknjižni ulošci zatvoriti i u postupku uspostave, u skladu s odredbama ovoga zakona, uspostaviti novi".

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.