Drvar

Urušila se pećina: Odron oštetio Titovu pećinu, baraku i most

04.05.2019.
u 13:00

Titova pećina u Drvaru do daljnjega je zatvorena za posjetitelje. Odron je potpuno uništio jednu od dviju drvenih baraka, a Općina nema sredstava za njezino saniranje. Ipak, načelnica Drvara Dušica Runić ističe kako će do 25. svibnja sve biti spremno za obilježavanje 75. godišnjice Desanta na Drvar.

Kobna iznimno duga zima

Iznimno duga zima s obiljem snijega, a nakon toga i velike kiše, učinili su svoje. Prepoznatljive drvene barake i prilaz pećini oštećeni su. V. d. direktora spomen-kompleksa “25. maj” Suzana Jović ističe: - Pećinu smo morali zatvoriti radi sigurnosti turista koji dolaze sa strane, druga kućica je propala, stijene su se obrušile. Iznad kućica treba postaviti žice koje bi spriječile da stijene padnu ponovno na barake, a ovu drugu i most prema pećini obnoviti - kaže Jović. Titovu pećinu željela je posjetiti i skupina turista iz Maribora u Sloveniji. Nisu imali sreće i bili su vidno razočarani. Mogli su se fotografirati jedino pred zatvorenom željeznom kapijom. - Htjeli smo vidjeti taj dio povijesti Drugog svjetskog rata, posebice Titovu pećinu. Rekli su nam sada da ne možemo i baš nam je žao - govori nam Štefan Smričnjak, a Silva Hojnek dodaje: - Mnogo smo razočarani, prešli smo tako dalek put od Slovenije samo da vidimo Titovu pećinu, a sad ne možemo ništa.

Dio njih pokušat će drugi put, a o drvarskoj povijesti i zbivanjima tog 25. svibnja 1944. doznali su iz prve ruke u muzejskom prostoru od kustosice Jelene Kecman. Pitamo za najvrjednije eksponate.

- Ono što svima najviše upada u oči jest replika Titove uniforme, nažalost, kažem replika, jer je original nestao tijekom rata. Većina muzejskih eksponata (više od 7000) otuđena je, uništena i spaljena tijekom posljednjeg rata. Originalan je ovaj automat iz Drugog svjetskog rata, njemački šmajser koji također privlači pozornost. Pećina je obnovljena 2006. uz pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj. Ponovno je otvorena za posjetitelje 25. svibnja 2006. godine, na šesdesetdvogodišnjicu Desanta na Drvar - govori nam kustosica te također potvrđuje da su posjetitelji iz Slovenije najbrojniji.

Vojni muzej

Memorijalni kompleks godišnje posjeti do 10.000 turista. Daleko je to od predratnih 200.000, no Drvarčani se nadaju kako će ova destinacija ponovno postati nezaobilazni dio učeničkih ekskurzija i turističkih tura, kao što je i ova iz Maribora. Kako bi destinacija bila vidljivija onima koji prolaze kroz ovaj grad na putu do mora, planiraju postaviti velike plakate s putokazima. Riječ je o pećini u kojoj se početkom 1944. godine, u tada oslobođenom Drvaru nalazio Vrhovni štab NOV-a i POJ-a, na čelu s tadašnjim maršalom Josipom Brozom Titom. Inače, tijekom rata Tito je koristio nekoliko pećina za sklanjanje: pećina u selu Bogovići (Pale), pećina kod sela Plahovići (Kladanj), Zabrđanska pećina (Glavatičevo), pećina u Bastasima (Drvar), ali je jedino pećina u Drvaru, zbog dramatičnosti događanja (njemački desant, boravak Vrhovnog štaba), uređena kao dio vojnog muzeja. Nalazi se na padini brda Gradina na oko 23 metra iznad korita rijeke Unac. Od središta grada udaljena je svega jedan kilometar.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?