Udruženje "Obrazovanje gradi BiH"

Uručeno 120 stipendija učenicima i studentima Romima

11.11.2017.
u 11:53

Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" danas je u Sarajevu uručilo stipendije za učenike i studente romske nacionalne manjine za školsku 2017./2018.

Pravo na stipendiju ostvarilo je 110 učenika i 10 studenata iz 29 gradova Bosne i Hercegovine, od čega 64 ženska i 53 muška korisnika.

Izvršni direktor udruženja Jovan Divjak izjavio je da se danas sa zadovoljstvom govori o društvenoj inkluziji, koja posebno treba da se odnosi na romsku djecu.

- Posvećeni smo djeci i mladima u BiH kako bi kroz obrazovanje postali korisni članovi društva, a za to nisu bitne samo stipendije već i njihova socijalizacija, zajednički odlasci na ljetovanje i slično - rekao je Divjak.

Osman Zukić iz Fonda otvoreno društvo istaknuo je da je potrebno puno više pažnje posvetiti obrazovnom sustavu jer je on još daleko od inkluzivnog u kojem su djeca ravnopravna.

Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" će u školskoj 2017./2018. učenicima i studentima romske nacionalne manjine podijeliti godišnjih 120 stipendija ukupne vrijednosti 119.800 KM, a sredstva su osigurana iz donacija Fonda otvoreno društvo (109 učenika i jedan student), Fonda "Kemal Hasibović" (jedan student), Grafičar promet (jedan student), te Aide Karahmet (jedan učenik).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije