Hercegovina

Urod maslina iznad očekivanja

19.11.2016.
u 07:00

Na jugu Hercegovine kraju se bliži do sada najizdašnija kampanja berbe i prerade maslina u Bosni i Hercegovini. Da je berba obilna, potvrđuju proizvođači s kojima smo razgovarali tijekom prerade u uljari “Ramljak” u Tasovčićima pokraj Čapljine, piše Večernji list BiH.

“Lani sam imao oko 700 kilograma maslina na 37 stabala, urod je bio jako obilan. Ove godine opet su dobro rodile, ubrao sam više od 600 kg. Nekoliko ih je slabije rodilo nego lani, ali jako sam zadovoljan. To je sorta leccino, talijanke, jako rodne. Na sadnju me nagovorila sestra koja živi u Sloveniji, kod Kopra, i koja također uzgaja masline, pa sam ih među prvima sadio”, ističe Blago Kozina iz Ligata pokraj Ljubuškog. Zanimljivo, njega su upravo masline vratile rodnom kraju. Već 64 godine živi u Pločama, ali je, obrađujući masline, odlučio u rodnom selu napraviti i grobnicu.

“Moje masline su mlade, posadio sam ih 2011. Riječ je o sortama leccino, oblica i istarska bjelica. Imam oko 40 komada. Rodile su po stablu 20 do 25 kilograma”, sa zadovoljstvom ističe Lovre iz Radišića kod Ljubuškog. “Ova godina je rekordna. Još nisam sve završio, a ubrat ću najmanje jednu tonu. Imam 150 maslina, nasad se nalazi u Baranima kod Stoca, ispod Hrgud planine. Prvih godina sam ih zaštićivao, posljednjih godinu-dvije ne. Čista ekologija. Na toj visini, iznad 350 metara, uvijek neki vjetrić piri, nema ih potrebe zaštićivati”, kaže Zdenko Raguž, po zanimanju fotograf, koji živi u Metkoviću, ali zahvaljujući maslinama sve češće svraća u rodne Barane. “Sezona prerade završava, neki još nisu obrali masline, to su oni koji su negdje vani. Mislim da ćemo raditi još koji dan. Zapravo, radit ćemo dok budemo imali pozive”, kaže Slavko Ramljak, maslinar i vlasnik uljare “Ramljak” u Tasovčićima, te naglašava: “Ulje je odlično, iznimne je kvalitete jer stabla masline nisu oboljela. Postotak ulja se kreće od 7 do 17 posto, ovisno o tome kako je tko radio. Dobro njegovane i navodnjavane masline imaju veći postotak ulja i obrnuto. Mislim da ćemo poželjeti ovakvu godinu. Stari maslinari kažu da se nešto slično događa jednom u deset godina. Mislim da će to imati odraza na naše maslinarstvo. Neki ljudi imaju zasađenu maslinu ili dvije uz kuću, koje su odlično rodile. Prvi put donose desetak kilograma na preradu i odmah se raspituje za sorte, kada i kako saditi. Razmišljaju o tome da posade još nekoliko maslina uz okućnicu za vlastitu upotrebu”.

Prvi put ove godine preradu maslina u Hercegovini vrše tri uljare, uz uljaru “Ramljak” u Tasovčićima, tu je ona tvrtke Kiwi šport na Mostarskim Vratima kod Ljubuškog te uljara Udruge “Plodovi Maditerana” u Crnićima pokraj Stoca. Treba napomenuti da je stolačka uljara dar talijanske vlade. Sve tri uljare imale su posla, a kampanja prerade ulazi u šesti tjedan, što je još prije godinu-dvije bilo nezamislivo. Treba reći da se dio maslinara iz Neuma i neumskog zaleđa, gdje su masline također odlično rodile, za preradu snalazio i u obližnjim mjestima Dubrovačkoga primorja. U svakom slučaju, maslinari u BiH će 2016. pamtiti po urodu, a na konačne prosudbe trebat će čekati još desetak dana.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije