Ustavni sud FBiH

Uredba o vršenju ovlasti u gospodarskim društvima nije u skladu s Ustavom

Ustavni sud FBiH
19.01.2016.
u 10:53

Ustavni sud Federacije BiH presudio je da Uredba kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim poduzećima prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH, nije u skladu s Ustavom Federacije BiH.

Uredba o načinu imenovanja u javnim poduzećima u FBiH ključni je razlog zbog kojeg je vlada premijera Fadila Novalića skoro pola godine djelovala u krnjem sastavu, piše Klix.

Naime, nakon što je Vlada FBiH usvojila spornu Uredbu, ministri iz Demokratske fronte podnijeli su ostavke. Ključ ove Uredbe je da upravljačke strukture u državnim poduzećima imenuje Vlada Federacije BiH, a ne resorni ministri. Za Uredbu su tada glasovali ministri iz SDA i HDZ-a BiH, čime su preglasali DF-ove ministre.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović uputio je 9. lipnja Ustavnom sudu FBiH zahtjev za utvrđivanje ustavnosti uredbe. 

Dunović je danas izrazio zadovoljstvo nakon ove odluke Ustavnog suda. 

Dunović u priopćenju navodi da je takva odluka Ustavnog suda donesena dan nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Istaknuo je da zato u ovom trenutku odluka Ustavnog suda FBiH u  biti ništa ne mijenja jer su imenovanja u javnim poduzećima izvršena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije