UKC Tuzla

Urađena transplantacija pet organa, pacijenti stabilni

31.12.2019.
u 09:43

U UKC Tuzla, krajem ove godine, urađena je multivisceralna eksplantacija i transplantacija organa i tkiva (jetra, dvije rožnice i dva bubrega).

Cjelokupni proces samostalno su obavili timovi UKC Tuzla uz suport, pri transplantaciji jetre, dr. Danka Mikulića iz Klinike za kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rebro iz Zagreba.

Postoperativni tijek, kod transplantiranih pacijenata, protječe očekivano. Svi pacijenti su stabilnog zdravstvenog stanja.

Uz transplantacijski tim Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju, Klinike za kirurgiju, Klinike za očne bolesti i Klinike za urologiju veliki doprinos su dali i stručni timovi Klinike za interne bolesti, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku, Poliklinike za transfuziologiju, Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu i Bolničke apoteke.

- Kadaveričnom transplantacijom organa i tkiva nastavlja se razvoj projekta transplantacijske medicine u UKC Tuzla i stvara mogućnost da se na taj način spase životi oboljelih i poboljša kvaliteta njihovog života - priopćeno je iz UKC Tuzla.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?