teška situacija

Upravni odbor: BHRT prešao prag izdržljivosti

BHRT
21.11.2016.
u 16:59

Upravni odbor BHRT-a ocijenio je na današnjoj sjednici da je Radio-televizija Bosne i Hercegovine prešla prag izdržljivosti te da je pitanje dana kada će biti potpuno onemogućena obavljati svoju funkciju, javlja Fena. 

Osnovni prihod od RTV takse manji je za petinu u odnosu na razdoblje prošle godine, što iznosi oko 2 milijuna KM, dugovi prema dobavljačima se gomilaju, Europska radiodifuzijska unija (EBU) je uputila opomenu pred tužbu, zahtijevajući da im BHRT isplati dug u iznosu od 11 milijuna KM.

Istovremeno, entitetske televizije RTV FBiH i RTRS ne ispunjavaju zakonske obveze prema BHRT-u, tako da su dostigle iznos veći od 15 milijuna KM.

Upravni odbor podržao je prijedlog Poslovodnog odbora da se od zakonodavne i izvršne vlasti BiH traži da se angažiraju na hitnim mjerama za opstanak BHRT-a i ubrzaju zakonsko rješenje za naplatu RTV takse, jer bi u protivnom moglo doći do nesagledivih posljedica za koje upravna tijela ne mogu preuzeti odgovornost.

- BHRT je žrtva nemogućnosti postizanja dogovora u Parlamentu BiH, s jedne, te odnosa unutar sustava javnog RTV emitiranja u BiH, s druge strane - ističu iz Upravnog odbora BHRT-a.

Dana je podrška na Nacrte programskih planova za 2017. godinu, iako su pripremljeni u krajnje neizvjesnim finansijskim okolnostima koje direktno utječu na osnovni status BHRT-a. Također, Upravni odbor podržao je prijedlog nove organizacije BHRT-a koja treba odgovoriti na izazove i promjene koje donosi novi, multimedijalni pristup organizaciji i digitalna tehnologija.

Očekuje se da će ovaj prijedlog biti završen do kraja ove godine, priopćeno je iz Upravnog odbora BHRT-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije